Britskí interpreti svetového formátu ako Radiohead, The Verve, Kaiser Chiefs, Klaxons, Kate Nash (a Robbie Williams) sa spojili v novej nátlakovej skupine za zmenu súčasného fungovania hudobného priemyslu, v ktorom autorské práva patria vydavateľstvám. Cieľom iniciatívy s názvom Featured Artists' Coalition je dosiahnuť, aby mali umelci väčšiu kontrolu nad svojou hudbou. A Robbie Williams chce okrem toho zrejme niekoho aj poriadne nasrať...

Novovytvorená koalícia kapiel a interpretov tvrdí, že umelci by mali sami spravovať svoju hudbu a zároveň autonómne rozhodovať o jej vydávaní, spôsobe šírenia a ďalšom využití na komerčné účely napríklad v reklame. Vydavateľstvá by podľa nich nemali mať hlavné slovo v týchto otázkach a hudba by im v ideálnom prípade bola len "prenajímaná".

Interpreti združení vo Featured Artists' Coalition chcú vytvoriť nový model, v ktorom budú umelci rozhodovať aj o tom, kto za predaj hudby dostane peniaze a koľko - jedným z ich cieľov je zlepšiť situáciu nielen umelcov, ktorí hudbu prezentujú, ale aj skladateľov, ktorí ju tvoria.

V súčasnosti je bežné, že vydavateľstvá sú vlastníkmi autorských práv na hudbu, ktorú vytvorili ich zazmluvnení umelci, častokrát s ňou však nakladajú spôsobom, s ktorým samotní umelci nesúhlasia. Práve to bol jeden z dôvodov, kvôli ktorým kapela Radiohead opustila EMI a svoj posledný album 'In Rainbows' vydala podľa seba.

Aj po odchode z jedného z major vydavateľstiev však Radiohead spolu s ďalšími bojujú proti systému, ktorý vládne vo svete hudobného priemyslu. Gitarista Ed O'Brien pre BBC News o iniciatíve povedal: "Pre nás je takýto spôsob fungovania naďalej neprípustný a veríme, že všetci umelci a hudobníci by proti tomu mali niečo robiť."

Prvým krokom by však v prípade umelcov malo byť nepodpísanie zmluvy, ktorá by ich príliš zaväzovala a dala vydavateľstvám príliš veľké práva. Zo zatiaľ zúčastnených interpretov je preto pozoruhodná najmä účasť Robbieho Williamsa. Ten totiž v roku 2002 podpísal s EMI gigantickú zmluvu na 80 miliónov libier (takmer 3,1 miliardy korún), na základe ktorej tejto spoločnosti do rúk odovzdal práva nielen na svoju hudbu, ale v podstate na všetko, čo súvisí s jeho tvorbou a menom.

Je prinajmenšom zvláštne, že práve on, ktorý svoju slobodu dobrovoľne vymenil za poriadny balík peňazí, chce teraz bojovať za svoje práva v spoločnej iniciatíve s umelcami, ktorí sa už na zmluvách s vydavateľstvami neraz popálili. Omnoho pochopiteľnejšie by bolo, keby Robbie držal ústa, nahrával albumy na objednávku, občas odohral nejaký ten koncert, a pritom si pekne potichu užíval svoje ťažko vydreté milióny.

Zdroj: Nme.com, Undercover.com.au

Súvisiaci interpreti: Radiohead, Robbie Williams