V 90. rokoch sa zdalo, že kapely Oasis a Blur sú nezmieriteľné. O ich rivalite sa točili dokumenty, fanúšikovia boli rozdelení do dvoch táborov, a trpké vzájomné urážky "hovorcov" oboch kapiel prostredníctvom médií boli na dennom poriadku. Noel Gallagher si však s odstupom času myslí, že celá tá nevraživosť oboch kapiel bola "patetická", a uznáva, že Damon Albarn je "skvelým umelcom".

Gitarista Oasis, Noel Gallagher, si pri svojich mediálnych vyjadreniach málokedy dáva pred ústa servítku a ešte zriedkavejšie si prizná chybu, či nebodaj niekoho pochváli. V poslednom čase sa to však stáva čoraz častejšie - nedávno pochválil Ryana Adamsa a tentokrát celkom múdro prehovoril o slávnom nepriateľstve medzi ním a Damonom Albarnom z kedysi konkurenčnej kapely Blur.

"Keď sa pozerám dozadu, celý ten spor je poriadne patetický a navyše išlo o dve celkom sračkové popové skladby." - povedal Noel v aktuálnom rozhovore pre britský denník Guardian. Konkrétne išlo o single 'Roll With It' (Oasis) a 'Country House', ktoré 14. augusta 1995 vyšli v ten istý deň a "pobili" sa o prvé miesto v britskom rebríčku singlov. V žabomyšom spore známom ako The Battle of Britpop zvíťazil singel Blur, z ktorého sa predalo o 58 tisíc kópií viac ako dosiahol singel Oasis (274 tisíc vs. 216 tisíc predaných kópií). Už o niekoľko mesiacov neskôr však boli vďaka fenomenálnemu úspechu albumu '(What's The Story) Morning Glory?' za víťazov považovaní Oasis a o Blur sa písalo v zmysle "vyhrali bitku, no prehrali vojnu".

Noel Gallagher sa s odstupom času na to všetko pozerá s rezervou a aj napriek mnohým vzájomným verejným urážkam z toho obdobia si svojho kolegu váži: "Je to skvelý umelec. Je iný ako ja. Ja nie som umelec - u mňa to len vyjde von, tak ako to je. On robí čínske opery a rôzne iné veci, má na svojom luku omnoho viac tetív ako ja."

Okrem verejnej pochvaly od jeho najväčšieho rivala v týchto dňoch zaujímavú informáciu v súvislosti s Damonom Albarnom priniesla aj Lily Allen, ktorá s ním začiatkom roka skúšala napísať spoločnú pieseň. V médiách sa už dávnejšie objavila informácia, že z toho nakoniec nič nebude, kedže sa im nepodarilo spolu vôbec nič vytvoriť, no až doposiaľ Lily Allen neprezradila, že pri pokuse o štúdiovú spoluprácu svojmu hudobnému idolu nešťastnou náhodou odhalila svoje prsia. Vraj išlo o problém so šatami, ktoré sa jej pri vstávaní zo stoličky jednoducho zosunuli z hrude...

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Blur, Lily Allen, Oasis