Koncom budúceho týždňa sa v Bratislave uskutoční deviaty ročník medzinárodného hudobného festivalu NEXT 2008. Na festivale sa okrem plejády umelcov posúvajúcich hranice jazzu, rocku či elektronickej hudby, predstaví aj jedinečný britský spevák, trubkár a skladateľ Phil Minton. Jeho experimentálny projekt Feral Choir sa na Slovensku uskutoční v podobe trojdňového workshopu, ktorý vyvrcholí vystúpením na NEXT festivale v sobotu 20. decembra. Zúčastniť sa ho môžete i vy - a odmenou za účasť je permanentka na festival. Ak si na spev v zbore netrúfate, môžete ju získať aj v našej súťaži.

Jednou z najväčších výziev ale i lákadiel festivalu NEXT 2008, ktorý sa uskutoční v bratislavskom A4 - nultom priestore od štvrtka 18. do soboty 20. decembra, je uskutočnenie výnimočného projektu Phil Minton's Feral Choir. Ide o vokálno-experimentálny zbor pod vedením legendy avatgardného jazzu a voľnej improvizácie, Phila Mintona, ktorý po troch dňoch práce so skupinou spevákov i nespevákov napokon vystúpi na pódium v záverečný deň festivalu bez akýchkoľvek ďalších nástrojov.

Diváci i samotní účastníci workshopu tak budú mať možnosť pocítiť zimomriavky z krásy a sily neobvyklej súhry ľudských hlasov, za ktorú by Phila Mintona v stredoveku zrejme upálili. Ako takéto vystúpenie vyzerá, si môžete pozrieť napríklad TU.

Pre nezainteresovaných môže byť Phil Minton za blázna, no faktom je, že tento človek patrí ku kľúčovým osobnostiam svetovej improvizovanej hudby. O tom, že jeho hlasový prejav nepozná žiadne hranice svedčí aj videozáznam jeho vystúpenia s pianistom Veryanom Westonom.

Najneprebádanejšie vokálne schopnosti sa Phil Minton pokúsi vytiahnuť aj zo svojich zverencov na bratislavskom workshope i na následnom vystúpení. Na pláne sú dve skúšky - vo štvrtok (18.12.) a v piatok (19.12.) od 8:30 do 12:30 v Kostole cirkvi bratskej na Cukrovej ulici. Pre záujemcov je účasť na oboch skúškach nutná - sladkou odmenou pre každého účastníka však bude trojdňová permanentka na NEXT 2009 (viac info o programe festivalu). V sobotu (20.12.) prebehne pred samotným večerným vystúpením generálka.

Projekt Phil Minton's Feral Choir je otvorený všetkým - nielen spevákom a ľuďom s hudobným vzdelaním, ale každému, kto má dostatok odvahy a chuť experimentovať so svojím hlasom. Voľných je však len niekoľko miest, organizátori projektu hľadajú cca. 20-30 ľudí.

Prihlásiť sa alebo získať viac informácií môžete na mailovej adrese dalibor.kocian@gmail.com alebo na telefónnom čísle 0905 268 108.

O projekte

Myšlienka Phil Minton's Feral Choir ("Feral" = neskrotený, divoký) sa zrodila koncom 80-tych rokov, kedy bol Phil pri návšteve Štokholmu požiadaný o usporiadanie workshopu pre skupinu nespevákov. Odvtedy si s ním zaspievali stovky spevákov, hercov, poloprofesionálov i úplných amatérov v mestách po celej Európe i v Amerike.

"Moje skúsenosti s prácou so spevákmi, z ktorých mnohí si mysleli, že nevedia spievať, posilnila moje presvedčenie, že ľudský hlas je schopný dokázať omnoho viac, než sa vo všeobecnosti predpokladá." - hovorí Phil a dodáva, že jeho workshop väčšinou začína "neverbálnou vokálnou technikou, ktorá využíva hlas v spontánnej, tvorivej a niekedy veľmi extrémnej forme" - smiechom.

Viac informácií o projekte nájdete aj na stránke www.philmintonsferalchoir.com.