Po dlhých štyroch rokoch prichádza autor kritikou i poslucháčmi ceneného opusu 'The Great Outdoors' s novým albumom. Zároveň prichádza s novým pseudonymom, ktorým podpisuje svou tvorbu – Abuse sa mení na The Autumnist a rovnaký názov nesie aj jeho nový album. 111 vianočných kusov s bonusovým darčekom sa dostáva do predaja práve dnes!

Projekt Abuse s obľubou manifestoval svoju až škodoradostnú obsesiu krížením najrôznejších hudobných prvkov a nie je tomu inak ani na čerstvom eponymnom albume 'The Autumnist'. Nápad dať v jednej piesni dohromady reggae rytmiku, pseudo-klarinet, operu a valčík znie prinajmenšom podozrivo, ale tento nezvyčajný neporiadok je na novom albume použitý nenápadne, rafinovane a úplne funkčne. Všetky prvky tejto podivuhodnej koláže sú podriadené až takmer piesňovej forme skladieb a, ako bolo už u Abuse zvykom, starostlivo vystavanej atmosfére.

Na rozdiel od predchádzajúcích nahrávok autor na novom albume využíva oveľa menej samplingu, jadro rytmiky tvoria živé bicie a basgitara, navyše pribudlo množstvo true-analogových syntezátorových melodických oblúkov. The Autumnist sa pohybuje v akomsi bezčasí, kde se jeho staromilské maniere - fúkacia harmonika, trúbka, zvonkohra alebo akordeón – stretávajú s nadšením pre súčasnú hudbu. To platí o takmer dubstepovo zafarbenej skladbe 'The Shore', v ktorej autor znovu spolupracuje s hosťujúcou vokalistkou Tracy Miller, ale aj o zbytku albumu, kde dostávajú priestor glitche, naivné grime zvuky či post-rockový chlad. Skladbu 'The Shore' feat. Tracy Miller si môžete stiahnuť zdarma na www.deadred.sk/resources/shore/freeshore.zip.

Album 'The Autumnist' vychádza zahalený v osobite pojatom slušivom digipacku, v ktorého výtvarnom spracovaní je možné vystopovať ducha predchádzajúcich počinov 'Sleepfields EP' a 'The Great Outdoors'.

Ešte pred oficiálnym vydaním albumu stanoveným na 11. januára 2009 bude už 15. decembra (dnes) vypustených do predaja 111 ručne číslovaných kusov špeciálnej vianočnej edície, obsahujúcej bonusový darček. Ku každej objednávke cez Deadred.sk a Starcastic.cz bude ku každému CD 'The Autumnist' pribalený zdarma Deadred/Starcastic CD sampler.

Zloženie kapely na albume 'The Autumnist':

Vlado Ďurajka: elektronika, rhodes piano, melodica
Matúš Homola: bicie, trúbka
Martin Turzík: basgitara
Tracy Miller: vokály (The Shore)

Nahraté v domácom štúdiu The Autumnist - Garage One Studio na jeseň 2008.
mastering: Ecson Waldes
artwork: The Autumnist

Video:
www.starcastic.cz/autumnist/video.wmv
www.starcastic.cz/autumnist/video_sub.wmv

The Autumnist - The Autumnist
Deadred Records / Starcastic Records
Dátum vydania: 11. január 2009

Zoznam skladieb:

1. March of The Leaves
2. The Velvet Incident
3. Hotel
4. The Shore feat. Tracy Miller
5. Too Human
6. The Heist
7. Vibrant Mountain
8. The Novelist
9. A Beautiful Creation

Čas: 42 minút

Pred albumom 'The Autumnist'...

Abuse resp. The Autumnist sa dostal do povedomia taktiež vďaka intenzívnemu koncertovaniu doma i v zahraničí. "One-man band" Vlada Ďurajku sa postupne rozrástol až na šesťčlennú zostavu obsahujúcu okrem elektroniky, klávesov a laptopu aj bicie, basgitaru, gramofón, trúbku, elektrickú gitaru a VJing. Skupina odohrala koncerty na najprestížnejších európskych festivaloch počínajúc slovenskou Pohodou, cez Pulse Festival (London, UK), Sziget (HU), Picardie Mouv (FR), Wilsonic (SK), Nu Jazz Days (SK), Colours of Ostrava (CZ), IDFF (CZ), GlobalBeat (PL) a v roku 2003 počas mini turné v USA zahrala na festivale SxSW (South by Southwest) v texaskom Austine.

Vlado Ďurajka je považovaný aj za veľmi zručného remixéra a doteraz svojím osobitým prístupom zremixoval skladby od množstva česko-slovenských skupín, medzi inými: Ecstasy of St. Theresa, Khoiba, Veneer, Here, Nierika, Foolk, Nylon Union, Shellwoy, Ettella Diamant, atď.

Diskografia

The Great Outdoors - Deadred Records, 2004

Sleepfields EP - Deadred Records, 2002

4th Floor Sinking EP - Kurare Records, 2001
Silt (demo, 1999)
Prozac EP (demo, 1998)

Informácie pre Hudba.sk poskytol Martin Turzík z vydavateľstva Deadred Records.

Foto: Ivan Čaniga