Gitarista Boris Čellár známy ako zakladajúci člen tria All Time Jazz, s ktorým spolupracuje známa jazzová speváčka Lucia Lužinská, sa na nedostatok práce v roku 2008 sťažovať rozhodne nemohol. Po ukončení štúdia v rakúskom Grazi sa bude môcť profesionálnym aktivitám venovať ešte intenzívnejšie a aj keď školu má úspešne za sebou, nové veci by sa rád učil aj naďalej.

"V uplynulom roku sme ako All Time Jazz & Lucia Lužinská vydali CD '(un)covered', s čím boli spojené príjemné "povinnosti" ako krst CD, či promo koncerty a festivaly. Tie sme odohrali aj v zostave s našimi zahraničnými hosťami z CD - Fritzom Pauerom a Howardom Curtisom, ktorí si Slovensko vcelku zamilovali."

"Taktiež sme s Luciou úspešne odpremiérovali projekt Jazz Goes To School so Slovenskou Sporiteľňou, ktorý bol hodnotený veľmi pozitívne. Bolo zaujímavé sledovať reakcie tínedžerov na hudbu, ktorú predtým nikdy nepočuli a ešte zaujímavejšie keď do jazzovej skladby Summertime vstúpil raper Čistychov," spomína Boris na začiatok roka 2008.

"V minulom roku sa mi tiež podarilo dať dokopy trio zostavu spolu s Petrom Solárikom a Štefanom Bartušom - Boris Čellár Triology, ktorej hudba je oproti All Time Jazz komornejšia a osobitejšia. Cením si takisto skúsenosť z medzinárodného stretnutia jazzových škôl IASJ v Siene, kde som vlastne zastupoval rakúsku univerzitu. Týždeň strávený v spoločnosti svetovej jazzovej špičky mi priniesol mnoho nielen po hudobnej stránke."

Popri tom všetkom Boris pozorne sledoval aj aktivity ostatných predstaviteľov slovenskej jazzovej scény: "Teší ma, že na Slovensku vznikli nové aktivity v spojení s jazzom. Nové festivaly, organizátori. Milo ma napríklad prekvapila úroveň prvého ročníka Open Jazz Festu, či už dramaturgia, alebo organizácia." Vďaka zvýšenej aktivite organizátorov ale aj reakciám fanúšikov na album 'un(covered)' vníma mladý gitarista budúcnosť jazzu na Slovensku pozitívne. "Určite ma potešil veľký záujem verejnosti o náš album, svedčí to o väčšej otvorenosti poslucháčov voči tomuto žánru ako bolo obvyklé."

A aké sú Borisove plány a sny do roka 2009? "Keďže budem mať teraz po úspešnom dokončení štúdia jazzovej gitary v Grazi omnoho viac času, určite ho využijem tvorivo, chcem sa venovať napríklad nejakému novému, v jazze netypickému, nástroju. Tiež by som rád popracoval na hlasivkách, tak asi poprosím kolegyňu Luciu Lužinskú o nejaké lekcie spevu :)"

"Veľa sa hovorí o kríze a jej dopadoch. Bol by som veľmi rád, keby hudba a dianie okolo nej tým všetkým prešli bez ujmy. Preto by som rád v roku 2009 zaželal sebe, ale aj všetkým ostatným – zdravie, lásku a hlavne pohodu."

Čo priniesol rok 2008 a aké plány do Nového roka majú ďalší slovenskí interpreti, si môžete prečítať TU.

Foto: V. Jurkovič