Po štyri nominácie na cenu BRIT Awards získali jedna z najúspešnejších kapiel súčasnosti, Coldplay, ako aj veľký minuloročný objav, Duffy.

Obaja interpreti sú za rok 2008 nominovaní v kategórii Britský album roka, v ktorom im konkurujú Radiohead ('In Rainbows'), Elbow ('Seldom Seen Kid') a The Ting Tings ('We Started Nothing'). Coldplay i Duffy majú tiež možnosť získať cenu za Britský singel roka - v tejto kategórii sa "pobijú" s až s ôsmimi ďalšími interpretmi: Adele, Alexandra Burke, Dizzee Rascal, Estelle, Girls Aloud, Leona Lewis, Scouting for Girls a finalisti X Factoru.

Coldplay boli spolu s Elbow, Girls Aloud, Radiohead a Take That nominovaní aj na ďalšiu z kategórie najprestížnejších cien - Britská kapela roka. Štvrtou nomináciou do zbierky Chrisa Martina a spol. je Britská koncertná kapela roka, na ktorú si brúsia zuby aj Elbow, Iron Maiden, Scouting for Girls a The Verve. Pre tých je to aj napriek skvelému albumu 'Forth' a singlu 'Love is Noise' prekvapujúco jediná nominácia. Duffy je okrem albumu a singla nominovaná aj na Britskú ženskú sólovú interpretku a Objav roka.

Slávnostné vyhlásenie víťazov v celkovo 12 kategóriách sa uskutoční 18. februára v londýnskom Earls Court. Program, na ktorom vystúpia U2, Pet Shop Boys, Kings of Leon, Duffy a Girls Aloud, bude uvádzať Kylie Minogue za pomoci britskej komediálnej dvojice James Corden a Mathew Horne.

Kompletný zoznam nominácií na BRIT Awards 2009 nájdete na oficiálnej stránke www.brits.co.uk.

Zdroj: Brits.co.uk, Nme.com

Súvisiaci interpreti: Coldplay, Duffy