Po dvoch rokoch prežitých vo fínskom Tampere sa slovenská "svetobežná" kapela Dope Aviators koncom roka 2008 vrátila do Prahy, kde už stihla odohrať silvestrovský koncert. Svoj čerstvo vydaný materiál - EP 'Another Stupid Song' - tento víkend predstaví po prvýkrát naživo aj na Slovensku. Po piatkovom (30.1.) koncerte v Trenčíne si to o deň neskôr namieri pod bratislavskú hradnú skalu, kde jej budú sekundovať kolegovia z vydavateľstva 11 Fingers Records ale aj dievčenské "melodicky hlučné" rockové duo YouCoco, či DJ Vili:am z Pudingu Pani Elvisovej.

Dope Aviators v závere minulého roka zakončili svoju dvojročnú fínsku anabázu a vrátili sa domov. Po minuloročnom debutovom albume 'Product', ktorý ponúkol koktail namiešaný z kozmického electro-popu, ambientných plôch a gitarovej psychedélie, teraz prichádzajú s novým EP - 'Another Stupid Song'. K jeho výslednému zvuku okrem dua Kasko a Emília významne prispel aj fínsky gitarista a skladateľ Timo Alatalo, ktorý bol pri minuloročných koncertoch v Čechách, na Slovensku a vo Fínsku neodmysliteľným členom koncertnej zostavy.

Po návrate domov sa stáva novým členom Dope Aviators elektronický experimentátor a vizionár Rentip známy z projektu Poo (jeho krátky profil nájdete nižšie). Nové EP prináša okrem troch čerstvých skladieb aj trojicu remixov piesne 'UFO As a Gift'. Tieto rozširujú jej zvuk do širokého spektra nálad od "námesačného tripu" Angakok Totha cez Rentipov tanečný space-bop až k dunivému dubstepu z produkcie Emaha aka Blue M.

Po víkendových koncertoch v Trenčíne a Bratislave predstavia Dope Aviators začiatkom februára svoj nový materiál aj v Malackách, Žiline a Prešove.

30. január - Trenčín, Klub Lúč (+ Blue M, Rentip)
31. január - Bratislava, Subclub (+ Rentip, YouCoco, DJ Vili:am)
2. február - Malacky, Kino Záhoran (+ Rentip)
4. február - Žilina, Stanica-Záriečie (+ Hugo D'Gen, Biba_FM afterparty)
7. február - Prešov, Wave (+ Rentip)

Rentip je skuseným veteránom slovenskej drone/noise scény známy z experimentálneho dua Poo (Angakok Toth aka ::.: + Rentip). Okrem projektu Poo sa Rentip v poslednom čase aktívne venuje vlastnej sólovej tvorbe, ktorá má menej hlukový a viac rytmický a melodický potenciál. Je tiež autorom hudby ku niekoľkým divadelným predstaveniam. So svojím jedinečným prístupom k tvorbe zvukov, beatov a temných nálad bude počas nasledujúcich dní predskokanom štyroch vystúpení Dope Aviators, čo predznamenáva náladu k fantastickým elektronickým zvukovým maľovánkam.

Blue M je jednočlenný projekt zameraný prevažne na ambientnú elektroniku. Od roku 2006, po prvom oficiálnom vydaní albumu 'Span' na značke Ambsine spolupracoval na spoločných koncertoch s uznávaným českým experimentálnym projektom Kora Et Le Mechanix. Okrem albumu má na konte aj niekoľko remixov pre Kelm a Kifoth a nedávno začal pod pseudonymom Emah tvoriť tanečnejšie odnože elektronickej hudby ako napr. dubstep. V najbližšej dobe by mu mali vyjsť remixy pre Longital, Dope Aviators a Karaoke Tundru. Na jeseň 2008 vystúpil v Subclube ako predskokan Roba Halla, ktorý je známy svojou spoluprácou s Autechre. S Dope Aviators sa predstaví už tento piatok na koncerte v trenčianskom klube Lúč.

Priaznivcom domácej alternatívy netreba dvojčlennú kapelu YouCoco zvlášť predstavovať. Gitaristka a vokalistka Radka K. a bubeníčka Ria B. tvoria hudbu, ktorá by sa dala niekoľkými slovami veľmi výstižne popísať ako "jemne ležérny melodický minimalistický rock" (citujem kolegu Juraja Cagáňa). Dvojica kamarátok založila kapelu sprvu iba ako prostriedok na trávenie voľného času, svojím špecifickým zvukom a osobitým prejavom však rýchlo na seba strhli pozornosť. Naposledy to dokázali aj sériou koncertov na turné Karola Mikloša, o ktorej si môžete viac prečítať TU. Ako predkapela Dope Aviators sa YouCoco predstaví v sobotu 31. januára v bratislavskom Subclube.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Erik Babušiak zo Subclubu.

Foto: Simius Tossavainen - Myspace.com/dopeaviators (1,2,3), Myspace.com/youcoco (4)

Súvisiaci interpreti: Dope Aviators, YouCoco