Pol roka trvajúca súťaž o najlepší remix skladby 'Možno áno' z posledného Lučeničovho albumu 'XLL' pozná svojich víťazov. Známy hudobník, skladateľ a producent zanalyzoval vyše 40 remixov a práve v týchto dňoch v spolupráci s redakciou PC Revue odmení nie jedného, ale hneď štyroch víťazov.

"Vôbec nie náhodou som ako predlohu vybral pesničku, ktorá vo svojej originálnej podobe pôsobí jednoducho a viacmenej priamočiaro. Zdanlivo. Dur-molová štruktúra a harmonické posuny trochu celú vec komplikujú a nie je jednoduché vybrať melódie a zamotať ich do úplne iných harmonických súvislostí. Kvalitatívna úroveň súťaže bola veľmi dobrá," hovorí Lučenič.

"Na štvrtom mieste sa umiestnil track s názvom Možno áno Kojot RMX, ktorý je tak "správne divný" a od začiatku do konca si udržuje napätie a pulz. Má svoj vlastný život a nenudím sa, keď ho počúvam. Tretie miesto patrí tracku Možno áno Pile drumandbass remix, ktorý ma upútal hlavne odkazom na idylické "basa-a-buben" časy 90.rokov, keď sa celej tejto scéne veľmi darilo a bola invenčná a vplyvná. Na tomto tracku sa mi páči, že "odniekiaľ ide" a navyše niekam aj príde."

"Druhé miesto som určil tracku Možno áno Lyra ambient BC remix, ktorý je určite "najprofesionálnejší" zo všetkých súťažných remixov a prezrádza na svojho tvorcu, že má všetko to, o čom som hovoril. Orientuje sa v harmóniách, má ucho, invenciu a nie je to jeho prvý track v živote. Zo zvukmi narába ako Danger Mouse kombinovaný s Enom. Svojou dokonalosťou si však sám nastavil level tak vysoko, že mi chýba trochu jeho vlastnej osobnosti (lebo občas to zneje ako prisladená Groove Armada) ale klobúk dolu!"

"Prvé miesto je pre mňa track s názvom Double L Maybeyes The Port Fish mix, ktorý možno nie je až taký profesionálny ako dvojka, ale má vynikajúci timing, s ktorým sa tvorca remixu Port Fish pohral do sýtosti. Tým sa dostavila jedinečná atmosféra a pocit vzdušnej volnosti, ktorý mne osobne pripomína "Their Majesties" Cocteau Twins. A ak mne niečo evokuje moju najobľúbenejšiu skupinu, je to jedno z najvačších ocenení."

Víťazné remixy sa objavili na DVD vo februárovom čísle PC Revue, na ich webovej stranke, a budú aj súčasťou pripravovanej virtuálnej kompilácie Laca Lučeniča s poetickým názvom 'Esta Viernes'.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Gabika Lučeničová. Viac informácii, ako i víťazný remix nájdete od 9. februára na www.myspace.com/lacolucenic.

Foto: Juraj Miček

Súvisiaci interpreti: Laco Lučenič