Americká ikona blues, soulu, jazzu a R&B, držiteľka štyroch Grammy, sedemnástich cien Blues Music Award, a členka Rock'n'rollovej siene slávy, prekvapila celú Ameriku i hudobný svet, keď verejne kritizovala Baracka Obamu a R&B hviezdu Beyoncé za to, že na prezidentovej inaugurácii odspievala "jej" hit.

Beyoncé legendárnu "Miss Peaches" s jej požehnaním stvárnila aj v najnovšom filme Cadillac Records a tak je slovami, ktoré táto 71-ročná speváčka na jej adresu nedávno predniesla, určite poriadne zaskočená. Etta James jej totiž nepriamo odkázala, že za to, že na januárovej inaugurácii Baracka Obamu zaspievala jemu a jeho manželke Michelle skladbu 'At Last' k prvému tancu, jej "natrhne prdel". V jej šokujúcom prejave si to odniesol aj "ušatý" prezident Obama.

"Ľudia, poznáte svojho prezidenta, však? Viete, toho s tými veľkými ušami. Áno, ale počkajte, on nie je mojím prezidentom, možno je vaším, ale mojím prezidentom nie je. A poviem vám, tá ženská, čo mu spievala, čo mu spievala moju skladbu, tej natrhnem prdel. Tej úžasnej Beyoncé. Ako som povedala, ani ona nie je moja. Nemôžem vystáť Beyoncé!" povedala zjavne rozhorčená Etta James. "Nemala tam čo spievať. Na tej veľkej paráde, na tej veľkej prezidentskej paráde spievať moju skladbu, ktorú som ja spievala celú večnosť."

Cover skladby 'At Last' Beyoncé nahrala pri príležitosti svojho účinkovania vo filme Cadillac Records, v ktorom hviezdu 50. a 60. rokov dokonca aj herecky stvárnila. Vo svojej životnej filmovej úlohe jej Etta pred rokom nielenže dala požehnanie, ale aj jej aj pomáhala radami o svojej mladosti.

"Je to privilégium a česť byť hraná niekým, ako je toto dievča. Nemyslím si, že vyzerá ako ja, ale to je v poriadku. Veď oni ju prerobia," povedala pre Etta James pre denník New York Post vo februári 2008 a na adresu Beyoncé dodala: "Nebola som však taká buržoázna ako ona, je veľmi okúzľujúca. Ona vie ako byť dámou, je ako modelka. Ja som taká nebola... Fajčila som v kúpeľni počas školy a bola som dosť arogantná, takže toto sú niektoré z vecí, ktoré by som jej chcela povedať."

Jej súčasný "obrat o 180 stupňov" je tak veľkým prekvapením aj pre hudobných kritikov, ktorí si myslia, že výstup, ktorý minulý týždeň previedla na koncerte v Seattli, súvisí s jej pribúdajúcim vekom. Zároveň pripomínajú, že skladba 'At Last' v skutočnosti ani nie je jej skladbou. Už takmer dve desaťročia predtým ako Etta James pieseň spopularizovala (1961) ju totiž nahral slávny Glen Miller Orchestra pre film Orchestra Wives. Po tom, ako sa s ňou preslávila Etta, bola pieseň odspievaná desiatkami ďalších interpretov vrátane ďalších legiend ako Nat King Cole či Cindy Lauper.

Pre porovnanie, tu sú aspoň tri verzie - tá, ktorú Etta James spievala "celú večnosť", až pri tom zabudla že skladba nie je jej, ako aj tá za ktorú bude mať Beyoncé "natrhnutú riť"... a samozrejme originál od Glen Miller Orchestra.


Etta James - 'At Last' (1961)


Beyoncé - 'At Last' (live 2009 - prvý tanec na Baracka a Michelle Obamových na inauguračnom bále)
Beyoncé - 'At Last' (live - Fashion Rocks 2008)


Glenn Miller Orchestra - 'At Last' (1942)

Zdroj: Undercover.com.au, Youtube.com, Dailymotion.com, wikipedia.org

Súvisiaci interpreti: Beyoncé, Etta James