Britská soulová speváčka Duffy sa stala najväčšou hviezdou včerajšieho odovzdávania cien BRIT Awards. Na svoje konto si pripísala tri ocenenia - Najlepší britský ženský výkon, Britský objav roka a Najlepší britský album ('Rockferry'). Druhým najúspešnejším interpretom BRIT Awards 2009 sa stali americkí Kings of Leon, ktorí bodovali v prestížnych medzinárodných kategóriách. Najväčším prekvapením bola kapela Coldplay, ktorá napriek štyrom nomináciám obišla naprázdno.

Duffy z rovnakého počtu nominácií premenila na víťazstvo tri, neuspel iba jej hit 'Mercy', keďže v kategórii Najlepší britský singel bodovali Girls Aloud so skladbou 'The Promise'. Namiesto Duffy však štvrtú cenu súvisiacu s jej úspešným debutovým albumom 'Rockferry' prebral jeho producent Bernard Butler.

Samotná Duffy po prevzatí ceny za Najlepší britský ženský výkon poznamenala: "Dobrý výkon je, že moja mama nemala chlapca." Neskôr sa pri vyhlásení svojho víťazstva v kategórii Najlepší britský album neubránila slzám dojatia. Najprestížnejšiu cenu BRIT Awards prebrala od svojho slávneho krajana z Walesu - Toma Jonesa. Okrem zbierania cien Duffy včera v londýnskom Earls Court odspievala aj svoj song 'Warwick Avenue'.

Cenu pre Najlepšiu zahraničnú kapelu a Najlepší zahraničný album si odniesli rockeri z amerického Nashvillu Kings of Leon. "Keby nebolo Anglicka, Kings of Leon by už asi neboli kapelou," povedal Caleb Followill, spevák a gitarista kapely, ktorá sa v Británii teší podstatne väčšiemu úspechu ako doma v USA.

Na veľké prekvapenie putovalo ocenenie Najlepšia britská kapela do rúk členov skupiny Elbow. Jednoznačným favoritom pritom boli autori celosvetovo najpredávanejšieho albumu roka 2008, kapela Coldplay. Elbow, ktorí s albumom 'The Seldom Seen Kid' minulý rok rovnako prekvapujúco získali aj prestížnu Mercury Prize, si cenu prevzali z rúk amerického seriálového herca, speváka a obľúbeného objektu internetového humoru, Davida Hasselhoffa.

Cenu za Najlepší zahraničný ženský výkon prebrala Katy Perry so slovami "Je mi strašne zle... Ale povedali mi, že by som sa na BRITs mala ukázať, lebo by sa mohlo stať niečo špeciálne". A aj sa stalo, o zákulisnej dohre vás budeme informovať v ďalšej, bulvárne ladenej správe.

Diváci BRIT Awards 2009 mohli byť svedkami viacerých zaujímavých vystúpení. Celý program otvorili naživo U2 so svojím novým singlom 'Get on Your Boots' z pripravovaného albumu 'No Line On The Horizon' (mimochodom, jeden z najočakávanejších albumov roka je od včera, viac než dva týždne pred oficiálnym vydaním, ilegálne zdieľaný na internete).

Okrem U2 sa predstavili aj Take That, Girls Aloud, Coldplay či rockové duo The Ting Tings v neobvyklej pódiovej spolupráci s Estelle. O záverečné vystúpenie sa postarali hviezdy 80-tych rokov, ktoré prevzali Cenu za významný prínos v oblasti hudby - Pet Shop Boys, ku ktorým sa pridala ich veľká obdivovateľka Lady GaGa.

Kompletný zoznam udelených cien BRIT Awards 2009:

Najlepší britský album – Duffy – 'Rockferry'

Najlepší britský singel - Girls Aloud - 'The Promise'

Najlepší britský ženský výkon – Duffy

Najlepší britský mužský výkon – Paul Weller

Najlepšia britská skupina – Elbow

Najlepšia britská koncertná kapela – Iron Maiden

Britský objav roka – Duffy

Najlepší zahraničný album – Kings Of Leon – 'Only By The Night'

Najlepší zahraničný ženský výkon – Katy Perry

Najlepší zahraničný mužský výkon – Kayne West

Najlepšia zahraničná skupina – Kings Of Leon

Cena kritiky - Florence And The Machine - 'Little Boots And White Lies'

Cena za významný prínos v oblasti hudby – Pet Shop Boys

Producent roka – Bernard Butler (Duffy – 'Rockferry')

--
Zdroj: Brits.co.uk

Súvisiaci interpreti: Duffy, Kings Of Leon