Bratislavská alternatívno-rocková kapela Lavagance sa už niekoľko mesiacov prezentuje novou skladbou 'I See You In My Dreams', ktorá je predzvesťou tretieho albumu. V týchto dňoch kapela ohlásila jeho názov a dátum vydania. Novú dlhohrajúcu nahrávku s názvom 'Divine Darkness' si budete môcť od budúcej stredy zdarma stiahnuť na oficiálnej stránke Lavagance.com.

"1. apríla vydávame náš nový album Divine Darkness. Opäť sme sa rozhodli sprístupniť ho na internete úplne zadarmo, cez takzvaný free download na našej oficiálnej stránke. Máme s tým vynikajúcu skúsenosť, preto sme sa ani nemohli rozhodnúť inak!" uviedol gitarista Smasho.

Predošlý album 'Orthodox Experience' kapela podobným spôsobom zadarmo ponúkla v decembri 2007. "Hneď na druhý deň ho malo viac ako 1000 ľudí vo svojich notebookoch, mp3 prehrávačoch, či telefónoch. Aj vďaka pozitívnym reakciám rôznych ľudí to bol pre nás naozaj silný zážitok," spomína Smasho. "Prečo to robíme? Pre nás ako kapelu je dôležité, aby sa skladby dostali medzi ľudí a zaujali čo najväčšie a najširšie spektrum poslucháčov ešte pred turné - to aktuálne bude nasledovať už v polovici apríla. Free download je tým najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom, ako to dosiahnuť."

Kapela, ktorá pochopila, že v súčasnej situácii na hudobnom trhu je hlavným zdrojom príjmov pre interpretov živé hranie, má však aj ďalší dôvod, prečo svoje albumy ponúka fanúšikom zdarma. "Zároveň by sme radi uľahčili ľuďom cestu k hudbe. Ten, kto nás chce podporiť, si však bude môcť album stiahnuť cez esemesku v platenej verzii vo vyššej kvalite na našej stránke, alebo si kúpiť CD, ktoré bude vonku 15. apríla."

'Divine Darkness' bude obsahovať 13 skladieb. Skladby vznikali pol roka vo vlastnom štúdiu kapely, s nahrávaním i produkciou si Lavagance vystačili sami. "Jediným hosťom je DJ Koki, ktorý nahral scratche v jednej z vecí," prezrádza Smasho a dodáva: "Oproti predchádzajúcim albumom je tento podľa mňa zrelší po hudobnej, textovej i zvukovej stránke. Ide z neho ešte viac elektroniky i akejsi dramatickosti, surovosti. Je zaujímavejší aj z pohľadu aranžmánov, nápadov, celkovo produkcie."

Album 'Divine Darkness' si môžete na stránke Lavagance.com zdarma stiahnuť od 1. apríla 2009. Nasledné turné bude pozostávať z týchto koncertov:

15. apríl - Trnava, Artklub (Talkshow, The Infants)
16. apríl - Nitra, Nová Pekáreň (Talkshow, The Infants)
17. apríl - Bojnice, Kongresová sála MsKS (Talkshow)
18. apríl - Hruštín, Dom kultúry (Talkshow, 100 °C, tba)
23. apríl - Žilina, Smerr Pub (Talkshow)
25. apríl - Púchov, Queen..s Pub (Talkshow)
29. apríl - Banská Bystrica, Klub77 (Talkshow)
30. apríl - Brezno, Bombura (Talkshow)
1. máj - Prešov, Wave klub (Talkshow)
2. máj - Svidník, Holičstvo (Talkshow)
6. máj - Bratislava, Klub Propaganda (Talkshow, The Slots)
7. máj - Skalica, Orlovňa (Talkshow, The Slots)
8. máj - Trenčín, Piano klub (Talkshow, The Slots)
13. máj - ČR, Brno, Metro Music (The Slots)
14. máj - ČR, Olomouc, S klub (The Slots)
15. máj - ČR, Praha, Rock Café (The Slots)

Info o predpredaji a ďalších hosťoch prinesieme už čoskoro.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Mário "Smasho" Smashing z Lavagance.

Foto: Vilo Csino

Súvisiaci interpreti: Lavagance