Jednotka na švédskej metalovej scéne, kapela In Flames, tento mesiac vyrazila na krátke európske turné. Začiatkom apríla sa so svojím novým programom predstaví v Košiciach (Jumbo, 2.4.) a v Prahe (Retro Music Hall, 4.4.).

V českej metropole sa In Flames predstavili pred 3 rokmi spoločne s brazílskou legendou Sepultura. Triumfálnym vystúpením, na ktorom predstavili svoju úspešnú platňu 'Come Clarity' (doposiaľ sa z nej predalo viac než milión kópií), potvrdili svoju pozíciu jednej z najlepších koncertných kapiel metalovej scény. Na aktuálnom turné propagujú album 'A Sense of Purpose', s ktorým vo švédskych Grammy získali cenu Najlepší hardrockový album.

Vďaka voľbe miesta konania dostávajú obe akcie punc špeciálnosti. Koncerty sa neuskutočnia v tradičných veľkých halách, ale v "intímnejších" priestoroch košického klubu Jumbo a v pražskej Retro Music Hall. Fanúšikom In Flames sa tak naskytá jedinečná možnosť zažiť koncertnú atmosféru, ktorá bude úplne odlišná od halového alebo festivalového vystúpenia.

Kde sa vzal fenomén In Flames?

Dnes už "štadiónová" kapela patrí medzi zakladateľov rešpektovanej gothenburgskej melodic death metalovej scény. Už od samotných začiatkov bolo prioritou živé vystupovanie a tohto trendu sa In Flames držia aj v súčasnosti. Preslávení sú najmä vďaka nekonečným koncertným turné, na ktoré s neutíchajúcim zápalom vyrážajú často aj niekoľkokrát za rok a aj preto sa im dostáva ako jednej z mála európskych kapiel ohromnej podpory i v USA či v Japonsku.

Vo svojich začiatkoch boli In Flames spoločne so svojimi krajanmi z kapely At the Gates hlavnými "vývojármi" štýlu melodic death metal. Nesmrteľnými odkazmi z tejto epochy zostávajú nahrávky ako 'The Jester Race', 'Whoracle', 'Colony' alebo 'Clayman'. Komerčný úspech a všeobecnú pozornosť však kapele zaistili až ďalšie diela v podobe albumov 'Reroute to Remain', 'Soundtrack to Your Escape' alebo 'Come Clarity'. Práve na týchto albumoch In Flames nutne znásobili používanie elektronických a klávesových prvkov a zrejme najviditeľnejšia zmena nastala u vokalistu Andersa Fridéna, ktorý začal používať čistý vokál. Základná tvár a hudobné smerovanie kapely však zostalo nemenné - vďaka tradične hutným gitarám pôsobí In Flames stále tvrdo a mohutne, pričom hlavnú rolu hrá melodika a typicky explozívna rytmika.

Nepríjemnou správou pre fanúšikov In Flames je fakt, že na aktuálnom turné s kapelou nevystupuje gitarista a zakladajúci člen kapely Jesper Strömblad, ktorý momentálne absolvuje protialkoholické liečenie. Na turné ho preto nahradí už preverený Niklas Engelin. Okrem tejto zmeny sa In Flames predstavia v tradičnom zložení. Informácie o predkapele na oboch koncertoch prinesieme čoskoro.

Vstupenky na koncerty In Flames v Košiciach a v Prahe sú dostupné vo všetkých bežných predpredajoch Obscure Promotion. Viac info na www.obscure.cz.

► Voľné vstupenky na košický koncert môžete získať v našej súťaži.

Informácie pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z usporiadateľskej agentúry Obscure Promotion.

Súvisiaci interpreti: In Flames