Český spevák Dan Bárta v piatok koncertom v bratislavskom Klube za zrkadlom ukončil slovenské turné so svojím projektom Illustratosphere. Od 19. apríla vystúpil postupne v Bardejove, Košiciach, Rožňave, Ružomberku, Martine, Trenčíne, Prievidzi, Žiari nad Hronom, Púchove a Nitre. Prvomájovou bodkou jeho turné na slovenskom území bol teda koncert v petržalskom Dome kultúry Zrkadlový háj.

Rovnako ako deň predtým v Nitre, ale i na ostatných vystúpeniach, sa rodák z Karlových Varov uviedol v slovenskej metropole piesňou 'Pánví' z albumu 'Illustratosphere' (2000), po ktorej nasledovala 'Wo-ba-si-u' pochádzajúca z tej istej nahrávky.

Bárta ponúkal zaplnenému "zrkadláču" okrem precíteného speváckeho prejavu i príbehy viac či menej súvisiace s jeho skladbami. Keďže ich rozprával v slovenskom jazyku, fanúšikovia sa na nich zabávali často ešte pred pointou. Ťažiskovým materiálom koncertu bol Bártov ostatný album 'Animage' (2008). Mnohých návštevníkov doslova mrazilo napríklad pri interpretácii novinky 'Malé ólala'.

Umelec známy svojou záľubou vo fotografovaní vážok však nebol jediným hudobníkom na pódiu, ktorému okrem iných tlieskal aj spevák Peter Cmorik, spevák a moderátor Viliam Csontos či spievajúci herec Kamil Mikulčík. Niekoľkými impozantnými sólami sa v bratislavskej mestskej časti Petržalka predviedol najmä člen jeho sprievodnej kapely, kontrabasista a basgitarista Robert Balzar. Výborne mu sekundovali i Stanislav Mácha (klavír), Filip Jelínek (klávesy), Jaroslav Friedl (gitara) a Jiří Slavíček (bicie nástroje).

Spomenutých muzikantov a členov realizačného tímu slovenského turné predstavil Bárta pred skladbou 'Jesus online' z propagovaného CD 'Animage'. Táto pieseň mala byť zároveň bodkou za jeho piatkovým koncertom. Jeho fanúšikovia si však potleskom vybojovali ešte dva bloky prídavkov. Poslednými dvoma skladbami bratislavského koncertu a zároveň celého turné bol jeho komerčne najznámejší kúsok 'On my head' a cover verzia hitu 'I Feel Good' legendárneho Jamesa Browna. "Dúfam, že zajtra vyhráme v hokeji. Všetci," dodal na záver charizmatický spevák, ktorý tento rok v decembri oslávi okrúhle 40. narodeniny. Jeho tip na obojstranne priaznivý hokejový výsledok, žiaľ, nevyšiel.

--
Zdroj: SITA
Foto: Juraj Cagáň

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta