V utorok večer sa v sieti Ticketportal začal predpredaj lístkov na bratislavský koncert britskej trip-hopovej formácie Massive Attack. V poradí druhé slovenské vystúpenie dvojice Robert "3D" Del Naja a Grant "Daddy G" Marshall sa uskutoční 4. novembra v bratislavskej Inchebe. Vstupenka na státie sa dá zakúpiť za 40 eur, lístok na sedenie na ľubovoľnú tribúnu je o 10 eur drahší. V predpredaji je zatiaľ dovedna 2000 vstupeniek.

Aj keď projekt Massive Attack vznikol z voľného zoskupenia DJov, raperov, spevákov a producentov s názvom The Wild Bunch už v roku 1983, ich prvý singel 'Any Love' vyšiel až o šesť rokov neskôr.

V roku 1991 nasledoval prvý štúdiový album 'Blue Lines' obsahujúci prelomový hit 'Unfinished Sympathy'. Podľa magazínu Melody Maker bol 'Unfinished Sympathy' vôbec najlepším singlom roka 1991. O Massive Attack sa následne začalo hovoriť ako o zakladateľoch štýlu trip-hop, ktorý výrazne ovplyvnil hudobnú scénu 90-tych rokov.

Napriek úspešnému debutu sa skupina vytratila zo scény, na ktorú sa vrátila v roku 1994 prostredníctvom druhej štúdiovej nahrávky 'Protection'. Na albume produkovanom Nelleem Hooperom vokálne hosťovali Tracey Thorn z Everything But The Girl či speváčka Nicolette alebo Tricky, s ktorým sa 3D a Daddy G poznajú ešte z čias The Wild Bunch. Album obsahujúci skladby ako 'Karmacoma', 'Protection', či 'Sly' bol oproti debutu výraznejšie ovplyvnený elektronickou hudbou.

O štyri roky neskôr Massive Attack po prvý raz okúsili aké je to byť na čele britského albumového rebríčka, keď vydali CD 'Mezzanine'. Vďaka využitiu živých nástrojov sa po vydaní tohto albumu zmenili aj live vystúpenia kapely. Jednotkou v britskom rebríčku sa stala aj zatiaľ posledná štúdiová nahrávka '100th Window' (2003), na ktorej sa nachádzajú single 'Special Cases' a 'Butterfly Caught'.

V roku 2006 vydala kapela výberovku svojich najväčších hitov s názvom 'Collected'. Aj keď sa o piatom štúdiovom albume Massive Attack špekulovalo už pred prvým bratislavským koncertom v roku 2006, vydanie očakávanej novinky je stále v nedohľadne. Jej pracovný názov je "Weather Underground" a podľa posledných správ by sa nahrávka na trh mohla dostať koncom roka 2009 alebo začiatkom budúceho roka.

--
Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: Massive Attack