Jazznica – letný džezový festival uprostred krásnej banskoštiavnickej prírody tento rok už tretíkrát predstaví fanúšikom nielen skvelú hudbu, ale prinesie aj výstavu fotografií džezových hviezd a workshopy so špičkovými hudobníkmi.

Na festivale sa počas štyroch dní predstavia hudobníci zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Ukrajiny, Poľska a USA.

Hlavnú festivalovú scénu, ktorá bude v Kostole sv. Kataríny, otvorí svojím vystúpením v piatok 3. júla Martin Valihora s - ako je to už pre Valihoru príznačné - medzinárodným hudobným telesom Acoustic trio zloženým z hudobníkov z Maďarska a USA.

Nasledovať bude česko-slovenský projekt Trio komorního jazzu so slovenským kontrabasistom Jurajom Kalászom a na záver vystúpi jedna z najvýraznejších mladých nádejí českej hudobnej scény, gitarista David Dorúžka so svojím triom.

Sobotný večer bude na hlavnej scéne patriť maďarskému Transform Quinet, klavíristke Nataliyi Lebedevej a jej ukrajinskému triu, ale i hudbe Pawela Kaczmarczyka, ktorý je považovaný za novú osobnosť poľského džezu a vystúpi so svojím Audiofeelinig Bandom.

Špičke slovenského džezu bude venované pódium v kaviarni Divná Pani. Svoje hudobné umenie divákom predvedú Erik Rothenstein Trio (štvrtok 2. 7.), Juraj Griglák Band (piatok 3. 7.), Juraj Burian Trio (sobota 4. 7.) a Ondrej Krajňák Trio (nedeľa 5. 7.).

Jazznica dáva príležitosť aj mladým a nádejným slovenským džezovým hudobníkom. Počas štyroch dní (2. – 5. júla) vystúpia v Art Cafe a kaviarni Divná Pani zostavy Young Jazz Session, Kubiz, Nu Clear Trion & Dj Kinet a The Illusion Trio. Na vystúpenia slovenských hudobníkov je vstup zdarma.

Okrem možnosti vychutnania skvelých koncertov festival Jazznica ponúka fanúšikom džezu možnosť priučiť sa niečo nového. Svoje skúsenosti fanúšikom prostredníctvom workshopov odozdajú Martin Valihora (Art Cafe, 3. 7.) a Ondrej Krajňák (Kaviareň Divná pani, 4. 7.).

Svoj pohľad na džez a džezových hudobníkov predstaví prostredníctvom výstavy fotografií džezových hudobníkov známy slovenský fotograf Vladimír Yurkovič. Výstava s názvom "Man at Work" bude návštevníkov Jazznice k nahliadnutiu v Kaviarni Divná pani.

Permanentky na celý festival, ale i jednodňové vstupenky je možné zakúpiť prostredníctvom siete Ticketportal.

Kompletný program podujatia nájdete na stránke Jazznica.sk.


Informácie o podujatí poskytla portálu Hudba.sk tlačová tajomníčka festivalu Silvia Turnerová.