Koncertná séria Kofola Sessions pokračuje v septembri v kultúrnom centre Stanica Žilina - Záriečie vystúpením skupiny Jonquil z anglického Oxfordu. Pod týmto podivným názvom sa skrýva jeden z čím ďalej úspešnejších projektov dnešnej európskej avant-folkovej scény.

"Prvotriedna ukážka toho, ako skĺbiť experimentálne s populárnym. Už len preto by mali byť Jonquil slávni," napísal magazín Clash. Prvé slovenské vystúpenie tejto skupiny sa odohrá na Stanici v pondelok 21. septembra.

Skupinu Jonquil založil mladý a nepokojný dvadsiatnik Hugo Manuel tak, že si na dobu neurčitú vypožičal ďalších päť hudobníkov z pár oxfordských kapiel (Wait For Coniston, Youthmovies) a spolu začali tvoriť hudbu – najskôr u neho v izbe, potom v skúšobni ako regulérny sextet. Vďaka záľube v akustických nástrojoch a kapelách ako Animal Collective, Stars of the Lid alebo Akron/ Family strávil Hugo aspoň rok zbieraním rôznych píšťaliek, harmónií a cingrlátiek.

Využívanie širokého spektra nástrojov (gitary, bicie, trúbka, husle, piáno, flauta, bouzuki a ďalšie) sa teda stalo ich veľkou prednosťou. Výsledkom ich prvých skúšok je album 'Sunny Casinos' na značke Try Harder Records (2006). Ich špecifický, priateľský štýl avant-folku s noisovými prvkami prinútil aj bezhlavých hltačov závislých na svojej dennej dávke čerstvo vydanej hudby, otagovať album ako "skvelé“ či „stojí za to ďalej sledovať".

Druhý album 'Lions', ktorý vyšiel o rok neskôr na rovnakom labeli ich kvalitu potvrdil a dočkal sa oslavných reakcií nielen od magazínov ako Wire alebo Rock Sound, ale aj najvplyvnejších hudobných blogov (My Old Kentucky Home, La Blogotheque či Nothing But Green Lights).

Zatiaľ posledným počinom je EP 'Whistle Low' vydané vlani na labeli Acuarela Discos. A ich štúdiový štýl, ktorý prepája melancholický zvuk zaprášeného pôjdu s nápaditými, nepokojnými aranžmánmi, mal tento rok možnosť ukázať sa naživo na festivaloch ako Glastonbury, Latitude a na polročnom turné po celej Európe. 21. septembra sa v rámci cyklu Kofola Sessions predstavia premiérovo aj na Slovensku.


Jonquil: 'Lions'
Redakcii portálu Hudba.sk poskytol informácie Peter Hapčo.