CD 'Tri fragmenty' z opery Juliette Bohuslava Martinů získali cenu britského odborného časopisu Gramophone. Toto prestížne ocenenie udeľuje najvýznamnejší svetový časopis pre vážnu hudbu jedenkrát ročne v celkom pätnástich kategóriách. Supraphonská nahrávka, ktorá vznikla v roku 2008 ako živý záznam z decembrového koncertu v pražskom Rudolfíne, zvíťazila v kategórii recitál.

Ocenenie teda patrí predovšetkým mezzosopranistke Magdalene Kožené, ktorá sa zhostila titulnej úlohy dievčaťa - preludu menom Juliette. V úlohe Michela bol Koženej vynikajúcim partnerom austrálsky tenorista Steve Davislim.

Tri fragmenty naštudoval s Českou filharmóniou uznávaný špecialista na českú hudbu, Austrálčan žijúci vo Veľkej Británii, Sir Charles Mackerras.

Nahrávku fragmentov, ktoré v sebe koncentrujú dejovo najdôležitejšie a súčasne hudobne najkrajšie tri pasáže z celej opery, doplňuje Suita z opery Juliette v aranžmánoch Zbyňka Vostřáka.

Dodajme, že v prípade fragmentov ide o nahrávku v svetovej premiére, pretože až do roku 2008 bola známa iba kompletná opera, ktorá sa uvádzala väčšinou na české libreto. Tri fragmenty z opery Juliette – vo francúzskom jazyku – ktorých autor pôvodne zamýšľal ako prístupnejšiu, zhustenú verziu celej opery Juliette pre rozhlasové vysielanie.

Ceny časopisu Gramophone sú tradične udeľované na začiatku októbra v londýnskom hoteli Dorchester, pričom tento raz je to nayše v roku, kedy si celý hudobný svet pripomína 50. výročie úmrtia Bohuslava Martinů. Jeho hudbe sa tak dostalo zaslúženej pozornosti.

Redakcii Hudba.sk poskytla ifnormácie Katarína Petrenko.