Znie to takmer neuveriteľne, no s dvadsiatym výročím Nežnej revolúcie si rovnako dlhú dobu svojho fungovania pripomína aj skupina Hex. Oslávi to unikátnym koncertom 27. novembra na Zimnom Žákovic Open v bratislavskom PKO.

Spevák Ďuďo, gitarista Fefe, basgitarista Yxo a bubeník Tybyke majú vďaka svojej sviežej hudbe stále imidž "bratislavských chalanov", a to aj napriek tomu, že už sú to skúsení a zrelí muži! Pod hlavičkou Hex hrajú 20 rokov, no poznajú sa ešte dlhšie.

"S Ďudom sa poznám od našich štyroch rokov," vysvetľuje hlbokú minulosť Hexu basgitarista Yxo.

"Chodili sme spolu do školy, a keď sme boli siedmaci či ôsmaci, povedali sme si, že založíme kapelu. Naštartovala nás Tublatanka, tá bola vtedy hore. V bazári sme si kúpili staré gitary, Ďuďo chodil už sedem rokov na klavír a v klávesoch mal dokonca aj automatického bubeníka. Tak sme začínali."

Začiatky Hexu sú prakticky totožné s nástupom demokracie na Slovensku. Práve v roku 1989 začala kapela skúšať. Členom skupiny, vtedy ešte študentom, tak prišlo vhod, že sa v novembri 1989 veľmi nechodilo do školy. Voľný čas využili na nácviky a prvý riadny koncert odohrali vo februári 1990.

Po dvadsiatich rokoch a stovkách odohratých vystúpení je dnes Hex v najlepšej forme a teší sa z povesti skupiny, ktorá sa na pódiu vždy postará o dobrú zábavu. Tá vypukne aj koncom tohto mesiaca – na festivale Zimný Žákovic Open v Bratislave 27. novembra oslávi Hex svoju dvadsiatku koncertom s množstvom pozvaných hostí.

"Zakladáme si nielen na hudbe samotnej, ale aj na kamarátstve. Preto sme si vymysleli, že naše pesničky budú s nami hrať naši priatelia, či už sme s nimi spolupracovali na rôznych nahrávkach, odohrali turné alebo ich máme jednoducho radi ako muzikantov," dodáva Yxo.

S Hexom si prídu zahrať členovia skupiny Polemic, O.B.D., Para, dokonca aj bývalí členovia Le Payaco. Počas svojej kariéry však Hexáci spolupracovali aj s Paľom Hammelom, Lacom Lučeničom, Oskarom Rózsom, Richardom Müllerom, či Jankom Lehotským.

"Ešte v roku 1993 vyšla naša platňa coververzií 'Abrakadabra', na ktorej bola aj skladba 'Letná láska', čo je Jankova pesnička. Prerobili sme ju na svoj obraz, dokonca sme si ju potom párkrát s Modusom zaspievali. Teraz by sme ju s Jankom chceli znova odpáliť."

Redakcii portálu Hudba.sk poskytla informácie Eva Bacigalová.
Foto: archív skupiny Hex

Súvisiaci interpreti: Hex