Pokiaľ by sme chceli označiť gitaristu, ktorý sa s prehľadom a noblesou pohybuje medzi žánrami jazzu, rocku, ale aj country, folku a klasickej hudby, voľba by určite padla na Pata Methenyho. Ani jeden z jeho gitarových kolegov sa nemôže pochváliť počtom 33 nominácií Grammy v 12 rozličných kategóriách. Z nich tento americký umelec získal predovšetkým za nadžánrové albumy Pat Metheny Group celkových 17 ocenení...

O jeho koncertných projektoch sa na Slovensku rozprávalo už mnoho rokov, avšak na vlastnej koži sme ich mohli zažiť len v okolitých metropolách.

26. februára 2010 sa jeden z najinšpiratívnejších svetových gitaristov po prvýkrát predstaví v Bratislave (Incheba Expo Aréna). Svoju slovenskú premiéru si Metheny odkrúti v rámci cyklu Hviezdy svetového jazzu s úplne novým projektom Orchestrion.

Exkluzívny sólový projekt možno veľmi trefne popísať slovami "akustický one man band“ alebo "jednočlenný orchester". Tvorí ho totiž skupina viac ako dvadsiatich mechanicky ovládaných hudobných nástrojov (rozličné typy gitár, klavír, vibrafón, bicie nástroje alebo organ, ktorého píšťaly tvoria fľaše naplnené tekutinou), ktoré bude Metheny úplne sám "kontrolovať" prostredníctvom svojej gitary. Pomyslite si na Beethovena, ktorý dostal možnosť hrať na všetkých nástrojoch orchestra presne podľa svojich predstáv...

Technický vývoj jednočlenného orchestra trval dlhší čas, podľa očakávaní Methenyho kolegov z brandže (napríklad Chicka Coreu) však bude koncertná prezentácia Orchestrionu nezabudnuteľným zážitkom!

--
Zdroj: Safončík Jazz Production

► Hudba.sk na Facebooku - Staň sa fanúšikom!

Súvisiaci interpreti: Pat Metheny