Kapela zo Seattlu, ktorá v 80-tych rokoch stála pri zrode štýlu grunge, ohlásila 31. decembra na novej stránke Soundgardenworld.com svoj návrat na koncertné pódiá.

"12-ročná prestávka je za nami, ide sa naspäť do školy," píše sa na stránke kapely. Niektorí členovia Soundgarden spolu od rozpadu kapely hrali v rôznych projektoch, ale frontman Chris Cornell trval na tom, že o návrat skupiny pôjde len vtedy, keď v ňom bude zahrnutá celá pôvodná zostava. "Soundgarden nebude nikdy existovať bez toho, aby šlo o jednotné rozhodnutie a návrat každého, kto bol vtedy v kapele," povedal pre Nme.com.

Podrobnosti o comebacku zatiaľ zverejnené neboli, no podľa magazínu Billboard kapela v súčasnosti zvažuje ponuky od jarných a letných festivalov. Plná zostava - teda Chris Cornell, gitarista Kim Thayil, basák Ben Shepherd a bubeník Matt Cameron - spolu nehrala od februára 1997. Cornell v roku 1999 úspešne rozbehol sólový projekt a v roku 2001 založil spolu s inštrumentalistami kapely Rage Against The Machine superkapelu Audioslave.

Nad návratom Soundgarden však visí niekoľko otáznikov. Matt Cameron je totiž od roku 1998 bubeníkom skupiny Pearl Jam, ktorá na rok 2010 už ohlásila množstvo koncertov. Sám Cameron minulý rok pre novozélandský magazín Stuff povedal, že návrat kapely (Soundgarden) je to posledné, na čo myslí. Chris Cornell mal zase naplánované vydanie ďalšieho albumu v spolupráci s producentskou hviezdou Timbalandom (po minuloročnej spolupráci na albume 'Scream'), no v prípade návratu Soundgarden bude musieť svoje sólové projekty odložiť bokom.

Kapela Soundgarden bola založená v roku 1984. Na konte má 5 štúdiových albumov, z ktorých komerčne najúspešnejšie sú posledné tri - 'Badmotorfinger' (1991), niekoľkonásobne platinový 'Superunknown' (1994) a 'Down on the Upside' (1996). Medzi najväčšie hity patria single z druhého menovaného albumu - 'Spoonman' a 'Black Hole Sun', za ktoré kapela získala v roku 1995 dve ceny Grammy.


Soundgarden - 'Black Hole Sun'


Soundgarden - 'Spoonman'

--
Zdroj: Soundgardenworld.com, Nme.com, Billboard.com, Youtube.com
Foto: Subpop.com

Súvisiaci interpreti: Soundgarden