Najväčší slovenský festival Pohoda v roku 2009 predčasne ukončila nehoda, pri ktorej pod troskami zrúteného festivalového stanu zomrel jeden z fanúšikov, o tri mesiace neskôr zraneniam podľahla ďalšia návštevníčka a celkový počet zranených sa vyšplhal takmer k číslu 90. Pohoda sa nakoniec uskutoční aj v roku 2010. Ako bude vyzerať?

Michal Kaščák v online rozhovore na stránkach českého internetového magazínu Topzine.cz uviedol, že jeho tím zatiaľ nemá potvrdené žiadne kapely, pretože začali s bookingom neskoro. V odpovedi jednému z čitateľov však pripustil, že skupiny Arcade Fire a Interpol sú dlhodobo v jeho zornom poli.

Usporiadatelia sa okrem toho snažia zaistiť účasť aspoň niektorých umelcov, ktorí vlani nestihli vystúpiť kvôli predčasnému ukončeniu festivalu. Zatiaľ je isté len to, že skupina Travis do Trenčína nepríde, pretože v lete 2010 nebude koncertovať.

Finančné následky minulého ročníka festivalu doposiaľ nie sú uzavreté. Podľa Topzine.cz však pôvodní partneri za Pohodou stoja a Michal Kaščák dúfa, že to tak aj ostane. S negatívnym prístupom v súvislosti s nehodou sa vraj u partnerov nestretol. Konkrétne vyčíslenie financií od sponzorov však neuviedol.

Napriek finančným problémom sa organizátori pre 14. ročník festivalu rozhodli obmedziť jeho maximálnu kapacitu - do areálu by sa malo dostať len 30 tisíc ľudí, čo je zhruba o 5 000 menej ako v predchádzajúcom roku. Toto obmedzenie má podľa riaditeľa Pohody trvať určite po niekoľko nasledujúcich rokov.

"Chceme, aby si festival zachoval svoj charakter, aby mal každý, kto si kúpi lístok, istotu, že sa festival nepreplní a bude dosť miesta na stanové tábory," prezradil Kaščák a potvrdil, že pri vypredaní festivalu sa počet vstupeniek navyšovať nebude. V súčasnosti je predaných už takmer 8 000 vstupeniek. Trojdňové vstupenky sa budú do 14. marca predávať za 49 eur.

Vyšetrovanie vlaňajšej nehody stále nie je ukončené, expertíza však potvrdila štyri pochybenia, ku ktorým došlo. Bolo to nesprávne ukotvenie viazacích pásov strešnej plachty stanu, nesprávne vedenie viazacích pásov, chýbajúce spojovacie prvky na pripojenie nosného prstenca stanovej strešnej krytiny ku strešnej krytine a chýbajúce bočné steny stanu. Všetky uvedené chyby boli v rozpore s technickou príručkou pre stavbu stanu.

Stany by na Pohode 2010 napriek tomu nemali chýbať. Michal Kaščák zdôraznil, že kryté scény sú prirodzenou súčasťou festivalov všade na svete a je presvedčený, že kombinácia otvorených scén a stanov je ideálna a osvedčená z renomovaných festivalov. "Zlá práca jedného dodávateľa nemôže znamenať stop pre všetkých ostatných a verím, že nemôže skaziť dušu letného festivalu," povedal šéf Pohody a dodal, že v roku 2009 stálo na festivale celkom 250 krytých stanov, nepočítajúc stánky s občerstvením a stany návštevníkov.

V online rozhovore na Topzine.cz, (v celom znení si ho po registrácii môžete prečítať TU) tiež prezradil, že tím Pohody v súčasnosti uvažuje nad výstavbou pamätníka a uskutočnením ďalších spomienkových akcií, ktoré by sa vzťahovali k minuloročnej tragédii.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Magda Siroginová, tlačová hovorkyňa Topzine.cz, ktorý je najväčším českým internetovým portálom pre mladých.

Foto: Igor Daniš - Hudba.sk