Kapela Sepultura, ktorá predala celkovo vyše 15 miliónov nosičov a získala okrem domácej Brazílie zlaté a platinové albumy aj v krajinách ako Francúzsko, Austrália či USA, sa vydáva na európske turné na podporu svojho aktuálneho albumu 'A-Lex'. Práve ním si skupina opäť získala veľký ohlas u rockových a metalových fanúšikov. Album, ktorý bol napísaný a nahraný iba za tri mesiace, skupine opäť priniesol slávu z rokov 90-tych.

Jednou z troch zastávok Sepultury u našich západných susedov bude aj moravská metropola Brno. Stane sa tak 19. apríla 2010 v kultúrnom centre Semilasso. Okrem Brna odohrá kapela koncerty aj v Písku (18.4.) a v Prahe (20.4.).

Netreba zabúdať na hostí, ktorí budú Sepulturu na koncerte sprevádzať. Patria medzi nich americká skupina Pro-Pain, ktorá je známym pojmom na svetovej hardcore metalovej scéne. Na turné brazílskej legendy sa bude podielať aj legendárna americká doom core formácia Crowbar a dlho utajovaný tretí hosť, ktorým je španielska metalová formácia Hamlet.

Sepultura si v Česku vďaka viacerým koncertom už v minulosti získala množstvo skalných fanúšikov. Prvýkrát sa objavila v Prahe v roku 1997 v športovej hale s účasťou vyše 15 tisíc fanúšikov. Pred pár rokmi kraľovali na poste headlinera festivalu Masters of Rock vo Vizoviciach na Morave. Slovensko navštívili naposledy 5. júla 2009 v Metroklube Šaľa. Skupina si veľmi pochvaľovala atmosféru. V Brne, ktoré je ľahko dostupné aj pre slovenského fanúšika, budú mať svoju premiéru.

B I O G R A F I E

Sepultura je heavy metalová skupina založená v roku 1984. Vo svojej hudbe spája death metal a thrash metal, ktoré sú obohatené o prvky tradičnej hudby brazílskych indiánov. Od svojho vzniku vydala 11 štúdiových albumov, z ktorých posledný je 'A-Lex' vyšiel v januári 2009. Medzi najznámejšie albumy patria 'Arise' (1991), 'Chaos A.D.' (1993) a 'Roots' (1996). Každý z nich prekročil milión predaných kópií po celom svete.

Názov Sepultura v preklade znamená hrob. Vraj vznikol z prekladu piesne 'Dancing on Your Grave' od skupiny Motörhead, ktorá bola od začiatku veľkým vzorom Brazílčanov. Medzi daľšie významné vplyvy patrili Van Halen, Iron Maiden, AC/DC, Judas Priest a Ozzy Osbourne. Základ skupiny pri jej vzniku tvorili bratia Max a Igor Cavalerovci. Na formovaní sa podielali ešte Wagner Lamounier a Jairo Guedes. Zloženie skupiny však prešlo viacerými zmenami. V druhej polovici roku 1996 formáciu opustil jeden zo zakladateľov, Max Cavalera. Dodnes nie je známy oficiálny dôvod jeho odchodu, ale hovorí sa o napätých vzťahoch vo vnútri skupiny.

Max si po odchode založil skupinu Soulfly, v ktorej je poznať vplyv formácie, z ktorej odišiel. Teraz, na začiatku roku 2010 hrá na basgitare Paolo Jr., ktorý je v Sepulture takmer od jej vzniku. Hlavným gitaristom je Andreas Kisser, ktorý sa k skupine pripojil v roku 1987, od roku 2006 patrí post bubeníka Jean Dolabellovi a Derrick Green kompletizuje zostavu Sepultury od roku 1997 so svojími vokálmi.


'Convicted In Life'

Americká groove metalová legenda Pro-Pain, ktorá vznikla na prelome rokov 1991 a 1992 získavala na váhe hlavne vďaka podopre značnej fanúšikovskej základne v New Yorku, odkiaľ skupina pochádza. Pro-Pain charakterizuje tvrdá, agresívna tvorba a texty so sociálnym či spoločenským podtextom. V poslednej dobe sa Pro-Pain snaží presadiť poslednú z 11 štúdiových nahrávok 'No End In Sight'. Doposiaľ predali vyše milióna nosičov po celom svete.


Pro-Pain - 'In For the Kill'

Frontman Kirk Windstein založil legendárnu skupinu Crowbar v roku 1989 a je považovaný za dôležitú ikonu svetovej hardcore scény. Legendárna americká doom core formácia s prezývkou "nebeský parný valec" ovplyvnila celú svetovú scénu a kapely ako Haterbreed, Down, Chimaira alebo Killswitch Engage. Tvorba Crowbar je infikovaná neznesiteľným smútkom. Fanúšikovia skupiny očakávajú nový album práve začiatkom tohto roku.


Crowbar - 'Dead Sun'

Metalová formácia Hamlet pochádzajúca z Madridu je veľkým metalovým pojmom hlavne v španielsky hovoriacich krajinách. Hamlet vznikli v roku 1987 a vydali 10 štúdiových albumov v spolupráci s vydavateľstvom Roadrunner Records. Posledný album 'La puta y el Diablo' vyšiel v roku 2009.


Hamlet - 'Sacrificio'

Sepultura (BRA), Pro-Pain (USA), Crowbar (USA), Hamlet (ESP)
19. apríl 2010 - Brno, KC Semilasso (20:00)

Vstupné je v predpredaji 800 Kč (cca. 30 eur), na mieste sa cena vstupenky vyšplhá na 900 Kč (cca. 34 eur). Vstupenky na české koncerty turné Sepultury je možné zakúpiť vo všetkých bežných predpredajoch Ticketpro, Ticketstream a Eventim. Predpredaj v Brne v kamenných predajniach Indies, Studentagency, Semilasso, Orange Tour – O.C. Vaňkovka.

Viac informácií nájdete na webe usporiadateľskej agentúry Gregory Management - Gregory.cz.

--
Autor: Tomáš Lacika
Foto: Myspace.com/sepultura

Súvisiaci interpreti: Sepultura