Na Slovensko sa po dvoch rokoch vracia legendárny francúzsky multiinštrumentalista a priekopník elektronickej hudby Jean Michel Jarre. V rámci turné World Tour 2010 u nás odohrá až dva koncerty. Prvý bude vo štvrtok 27. mája v bratislavskej NTC Sibamac aréne, druhý o deň neskôr v košickej Steel Aréne.

Francúz si tak zopakuje dvojkoncert z roku 2008, kedy v hlavnom meste a v metropole východu zakončil turné na oslavu tridsiateho výročia albumu 'Oxygene' (1977). S použitím pôvodných "mýtických" elektronických nástrojov a analógových klávesov vtedy odohral celý album, vrátane hymny 'Oxygene IV' (reportáž z Košíc, 29.11.2008).

Na tohtoročnom turné však už využije aj najmodernejšie technológie - napríklad aj laserovú harfu, na ktorej u nás v minulosti ešte nehral - a predstaví najznámejšie skladby z celej svojej diskografie. Farebná laserová šou navyše vytvorí na javisku akúsi hudobnú katedrálu plnú svetiel a interpret prisľúbil aj 3D projekciu. Koncerty World Tour 2010 sú venované pocte skladateľovho už zosnulého osobného priateľa a spisovateľa sci-fi literatúry Sira Arthura C. Clarka, ktorý bol inšpirovaný hudbou Jeana Michela pri písaní slávneho diela 2010: Druhá vesmírna odysea.

Legendárny hudobník sa už teraz veľmi teší na Slovensko. Ako sám povedal, pred dvoma rokmi bol milo prekvapený slovenskou pohostinnosťou a kultúrou. Bratislava mu pripomínala jeho rodný Lyon a v Košiciach bol očarený príslovečným temperamentom východniarov. Práve v Bratislave súkromne navštívil jednu z francúzskych palacinkární, ktorá patrí medzi tie najlepšie, aké pozná z ciest po svete. Samozrejme, mimo tých vo Francúzsku.

Jean Michel je zberateľom hudobných nástrojov, starých radií, veteránov, hodiniek či iných suvenírov z ciest. Vo svojom nahrávacom štúdiu má aj slovenskú fujaru, ktorú dostal ako dar pred 8 rokmi od slovenských fanúšikov. Pred dvoma rokmi sa jeho zbierka rozrástla aj o slovenskú pastiersku píšťalu či pravú zbojnícku valašku.

Jean Michel Jarre predal vyše 85 miliónov albumov a inšpiroval veľké množstvo hudobníkov. Je držiteľom Guinessovho rekordu za najväčší usporiadaný koncert z roku 1997, keď na jeho vystúpenie prišlo v Moskve viac ako 3,5 milióna divákov.

Jean Michel Jarre - World Tour 2010
štvrtok 27. mája - NTC Sibamac aréna, Bratislava
piatok 28. mája - Steel aréna, Košice

--
Zdroj: EPG
Foto: Juraj Cagáň - Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Jean Michel Jarre