Česká pop-rocková kapela Chinaski pripravuje nový štúdiový album. V zálohe má aj skladby od zosnulého bubeníka a dvorného textára skupiny Pavla Grohmana, ktorý tragicky zahynul pri dopravnej nehode v júli 2008. Do tvorby sa zapojil aj najnovší člen skupiny Otakar Petřina, známy tiež ako raper Marpo. Album by mal oficiálne vyjsť na jeseň.

Skupina sa rozhodla po tvorbe Grohmana siahnuť len v prípade núdze. "Zatiaľ sa nám nikdy nepodarilo dorobiť pieseň vytiahnutú zo šuflíka. Skúšali sme to veľakrát," povedal spevák Michal Malátný.

"Oto urobil jeden text napoly s Tomášom Rorečkom. Pesnička bude o tom, ako si veľkí chlapci plnia detské sny, ako sa boja, že to nestihnú. Na ďalšom texte pracujem s Otom aj ja," povedal Malátný o dokončovaných skladbách. Kapela, ktorá sa pre prípravu nahrávky chce načas stiahnuť z koncertných pódií, má pripravených celkovo už asi 25 skladieb. "To je celkom dosť, takže si ich pracovne nahrávame. Potom sa rozhodneme, ktorých trinásť skladieb stojí za to," prezradil spevák. "Tie budeme ďalej skúšať a možno ich už v máji začneme nahrávať," dodal.

Podľa slov členov kapely, skladby sú väčšinou trojakordové, čo je pre skupinu Chinaski viac-menej typické. "My to inak nevieme," povedal Malátný. "Nebudeme sa s tým párať, nechceme žiadne komplikované čarovanie so zvukom, pretože to málokedy na niečo je. S mladým bubeníkom Otom Petřinom sme minulý rok absolvovali sto koncertov, aby sme sa zohrali. Dokopy nám to hrá dobre a takto to chceme dať aj na album, nech nahrávka zachytí našu energiu," dodal.

Chinaski sa po rokoch rozhodli prenajať si aj skúšobňu. "Hráme päť dní v týždni po štyri hodiny. Roky sme skúšobňu nemali. Vždy sme si ju požičali pred turné alebo pred nahrávaním albumu. Teraz ju máme zariadenú a je to parádne. Mať niečo ako klubovňu je pre kapelu veľmi dôležité," uzavrel spevák.

--
Zdroj: SITA
Foto: Chinaski.cz

Súvisiaci interpreti: Chinaski