Katarína Knechtová a cimbalová skupina Hudci z Kyjova v nedeľu odohrajú prvý spoločný koncert na turné Radosť byť s vami. Pri tejto príležitosti sa dnes (9.4.) konala tlačová konferencia, ktorej sa okrem speváčky zúčastnil aj Jiří Frolec z Hudcov z Kyjova, aranžér Ľubomír Dolný a producent projektu Peter Čambora. Katka nám okrem iného prezradila aj to, prečo si za hosťa turné vybrala Anetu Langerovú, ktorú pieseň zaspievajú spoločne, a ako si zvykala na hru s moravskou cimablovkou.

S myšlienkou unikátneho projektu sa Peter Čambora zapodieval už koncom minulého roka. V tejto súvislosti ho ako prvá napadla Knechtová, s ktorou sa v januári dohodli na spolupráci.

Špeciálnym hosťom koncertov bude česká speváčka Aneta Langerová, ktorú si samotná Katka vybrala hneď z niekoľkých dôvodov: "Ja som chcela rozhodne speváčku. Chcela som speváčku, ktorú poznajú ľudia aj tu aj tam, a aby nebola z úplne iného sveta. A ja si Anetu vážim, pretože sa snaží stále robiť hudbu zo srdca a navyše má pekný zaujímavý hlas," prezradila populárna prešovská speváčka.

Aj Langerová svoje najväčšie hity zaspieva v novom šate v sprievode cimbalovej kapely. Okrem toho si však speváčky pripravili pre fanúšikov aj spoločne naspievanú pieseň. Katarína exkluzívne pre portál Hudba.sk prezradila, že pôjde o hit Spomaľ. Nemenej zaujímavým momentom však podľa nej bude aj šarišská ľudová pieseň Šaľená bula, ktorú si taktiež zaspieva na pripravovaných koncertoch. Projekt Radosť byť s vami si budú môcť vychutnať diváci na dvanástich zastávkach turné, v rámci Slovenska sa koncerty konajú v Prešove, Čadci, Liptovskom Mikuláši, Poprade, Prievidzi, Bratislave, Trenčíne a v Trnave.

Katarína Knechtová je speváčka, ktorá je zvyknutá vystupovať s gitarou v rukách a užívať si popové či rockové prevedenia svojich skladieb. Preto je aj pre ňu samotnú tento netradičný projekt veľmi zaujímavý. "Je to pre mňa niečo nové. Mám z toho aj trošičku obavy, lebo je to úplne iná voda, aj ľudia budú sedieť, lebo je to také komorné, robené trošku inak. Bolo iné nájsť sa v tých piesňach, niekde je aranžmán výraznejší, niekde menej. Snažili sme sa však, aby to bolo všade s mierou. Lebo sú piesne, kde nemá význam robiť nejakú šialenú aranž, ako v piesni 'Za tebou' alebo 'Spomaľ', ktorú zahrám normálne na klavíri,“ povedala nám speváčka v rozhovore po tlačovej konferencii.

Aj počas skúšok to bol pre Katku zvláštny pocit - počuť svoje vlastné skladby v úplne novom šate. "Bol to pre mňa najprv šok. Myslela som si, že sa to ani nedá spojiť. Oni majú úplne inú rytmiku. Museli sa naučiť vnímať mňa a my sme sa museli naučiť vnímať ich muziku. V cimbalovke je hrozne veľa prvkov a keď hrajú s nami, tak je to niečo úplne iné. Zo začiatku sa mi aj spievalo zvláštne, kým som si našla tú správnu polohu, ale nebudem to spievať ľudovkovo, skôr chcem tie skladby podať ako určitý príbeh, pretože už samotná cimbalovka je dosť veľký experiment," dodala.

V rámci nového koncertného programu sa Hudci z Kyjova predstavia v zložení Aleš Smutný – kontrabas, Miroslav Kolacia – druhé husle, Zdeněk Frolec – kontrabas, Jiří Frolec – viola, Marek Gajda – cimbal a Peter Švaňhal – klarinet. Na tomto projekte spolupracujú aj muzikanti Zoli Tóth – klávesy, Viktor Hidvéghy – basgitara, Laco Kováč – bicie a Robo Kopina – gitara.

Katku Knechtovú a Hudcov z Kyjova môžete vidieť v týchto mestách:

11. 4. 2010 Prešov, PKO Čierny Orol
12. 4. 2010 Čadca, Dom kultúry
15. 4. 2010 Liptovský Mikuláš, Dom kultúry
16. 4. 2010 Poprad, Dom kultúry
19. 4. 2010 Prievidza, Dom kultúry
20. 4. 2010 Bratislava, Nová scéna
22. 4. 2010 Trenčín, Posádkový klub
23. 4. 2010 Trnava, Dom kultúry
26. 4. 2010 Břeclav, KD Delta
27. 4. 2010 Olomouc, KD Sidia
29. 4. 2010 Brno, ND – divadlo Reduta
30. 4. 2010 Kyjov, Dom kultúry

--
Text a foto: Miroslava Kuracinová

Súvisiaci interpreti: Katarína Knechtová