Nedávno objavená skladba legendárnych Rolling Stones vyšla včera na Britských ostrovoch v limitovanej edícii pri príležitosti Record Store Day. Pieseň s názvom 'Plundered My Soul' vznikla počas nahrávania dvojalbumu 'Exile On Main Street' v roku 1972. Skupina ju objavila počas príprav reedície albumu, ktorá je naplánovaná na 18. mája. Vydaním tisíc kópií piesne na sedempalcovom singli sa kapela rozhodla podporiť nezávislé hudobné predajne.

Štvrtý ročník Record Store Day podporili limitovanými edíciami svojich nahrávok aj The Beatles, Pet Shop Boys, Goldfrapp či Blur. 'Fool's Day' je prvou piesňou, ktorú britpopová štvorica nahrala od odchodu gitaristu Grahama Coxona v roku 2002. Rovnako ako v prípade Rolling Stones, i Blur vydali singel v limitovanom náklade tisíc kusov, čo z neho robí výnimočný zberateľský kúsok.

Podľa frontmana Blur Damona Albarna sú nezávislé hudobné predajne veľmi dôležitou súčasťou hudobnej kultúry. "Hudba je jednoduchým spôsobom ako im môže Blur vyjadriť svoju podporu a dúfam, že sa to ľuďom bude páčiť," poznamenal. Podľa najnovších údajov, je vo Veľkej Británii len 269 nezávislých hudobných obchodov, čo predstavuje tretinu ich počtu pred piatimi rokmi.

Medzi ďalšími kapelami a umelcami, ktorých nahrávky vyšli v rámci tohtoročného Record Store Day, sú aj Hot Chip, Babyshambles, Lily Allen, The Flaming Lips, Jimi Hendrix, The Stone Roses či MGMT. V USA, kde Record Store Day vznikol, vyjde pri tejto príležitosti vyše 200 nahrávok. Medzi inými prispeli napríklad R.E.M., Beastie Boys alebo Hole.

Informácie zverejnil spravodajský portál news.bbc.co.uk.

Zdroj: SITA
Foto: Myspace.com/therollingstones

Súvisiaci interpreti: Blur