Celosvetový predaj hudby klesol minulý rok o sedem percent. Vyplýva to z dokumentu Recording Industry in Numbers 2010, ktorý vydala Medzinárodná federácia fonografického priemyslu (International Federation of the Phonografic Industry, IFPI). Pokles sa však netýka trinástich krajín, kde hudobný priemysel zaznamenal nárast. Federácia ďalej zdôraznila, že "výrazne rástol" digitálny predaj hudby a pirátstvo "stále narúša legitímny predaj hudby na celom svete", pričom najrozšírenejším spôsobom sú naďalej peer-to-peer (P2P) siete.

"Hlavným zdrojom svetového problému s pirátstvom" je podľa IFPI Kanada - "prakticky jediná vláda medzi rozvinutými krajinami, ktorá neimplementovala medzinárodné dohody o autorskom práve". Najmenšiu ochranu pred pirátstvom má okrem Kanady Španielsko. V Švédsku a Južnej Kórei, kde sa podľa IFPI zlepšila ochrana pred nelegálnym sťahovaním hudby, sa zvýšil predaj o približne desať percent oproti roku 2008. V roku 2009 celosvetovo rástli príjmy zo živých vystúpení, no štvorpercentný nárast zároveň znamená spomalenie v porovnaní s predchádzajúcimi troma rokmi.

Medzinárodná federácia fonografického priemyslu zároveň zverejnila rebríček najpredávanejších albumov roku 2009 na celom svete. Svoje prvenstvo potvrdila škótska speváčka Susan Boyle, ktorej debutový album 'I Dreamed a Dream' dosiahol 8,3 milióna predaných kópií. O 1,5 milióna kusov tak predstihla najpredávanejší album z roku 2008 - 'Viva La Vida' kapely Coldplay, z ktorého sa predalo 6,8 milióna kópií.

Desať najpredávanejších albumov vo svete v roku 2009:
(podľa štatistík Medzinárodnej federácie fonografického priemyslu)

1. Susan Boyle - I Dreamed a Dream
2. Black Eyed Peas - The E.N.D.(The Energy Never Dies)
3. Michael Jackson- This Is It
4. Taylor Swift - Fearless
5. Lady Gaga - The Fame
6. Michael Bublé - Crazy Love
7. U2 - No Line on the Horizon
8. Michael Jackson - Thriller
9. Michael Jackson - Number Ones
10. Andrea Bocelli - My Christmas

--
Zdroj: SITA
Foto: Susanboylemusic.com

Súvisiaci interpreti: Susan Boyle