Kapela Tublatanka vydala prednedávnom novinku - album s názvom Svet v ohrození, ktorý bol pokrstený v sobotu 22. mája v bratislavskom Bastione. "Album Svet v ohrození je angažovaný a dáva znova zrkadlo svetu a tejto dobe, či už v samotnej pesničke Svet v ohrození, v ktorej si uvedomujeme, že svet je naozaj ohrozený a začal byť ohrozený, alebo ohrozenejší presne 11. septembra roku 2001," vysvetlil spevák Maťo Ďurinda v rozhovore pre SITA.

"V žiadnom prípade nechcem týmto albumom zachraňovať svet, ale rocková muzika, podľa mňa, má byť o niečom a má byť angažovaná a má poukázať na to, čo sa deje vo svete," dodal s tým, že pri tvorbe novinky chcel vytvoriť album, ktorý by poslucháčom a poslucháčkam niečo dal.

Nahrávka obsahuje štrnásť pesničiek, vrátane titulnej 'Svet v ohrození'. Hneď v nasledujúcej, ktorá nesie názov 'Revolúcia', chcel Ďurinda "poukázať na to, že svet nie je až tak krásny a ružový a spravodlivý, ako sa nám môže zdať". Album obsahuje aj ďalšiu skladbu 'Šlabikár' - tentoraz s poradovým číslom IX. Text z pera Martina Sarvaša je podľa speváka "veľmi zaujímavý tým, že ho spracoval ako určitú mozaiku z názvov literárnych diel, v podstate kníh, ktoré do seba zapadajú. V refréne to celé vyúsťuje do toho, že tieto knihy a diela nám dajú toľko múdrosti do života a vlastne sú len prínosom pre náš život".

V piesni 'Môj domov' hosťuje Symbolický orchester. "Je to taký malý orchester, ktorý som videl hrať v SuperStar na unpluggedovom dni," povedal Ďurinda. K albumu vzniknú štyri videoklipy, a to ku skladbám 'Svet v ohrození', 'Šlabikár IX', 'Zmysel lásky' a 'Revolúcia'. Tublatanka plánuje predstaviť nový album aj na turné, ktoré by jej členovia chceli odštartovať koncom októbra tohto roku, pričom zavítajú do veľkých miest Česka a Slovenska. "Až keď budú mať ľudia dobre napočúvaný tento album, pretože v minulosti sme častokrát vyrazili na turné presne vtedy, keď album vyšiel. Hrali sme na koncertoch pesničky z nového albumu a ľudia ich nepoznali. Zrazu sa publikum tak započúvalo, ako keby zabrzdilo a počúvali vlastne tie nové pesničky a ešte ich proste nemali v tele," vysvetlil Ďurinda.

Zoznam skladieb albumu Svet v ohrození:

Svet v ohrození
Revolúcia
Pekelný vlak
Lietam vo výškach
Svätý Grál
Zmysel lásky
Malý blázon
Stratený svet
Šlabikár
Môj domov
Dobrá správa
Nechaj to tak
Stres

--
Zdroj: SITA
Foto: Tublatanka.sk

Súvisiaci interpreti: Tublatanka