Svetoznámy holandský dídžej Tiësto sa po necelých troch mesiacoch vráti na Slovensko. Po minuloročnom vystúpení v Košiciach (20. júna 2009) a nedávnej vypredanej šou v Bratislave (4. júna 2010) sa vôbec po prvý raz ukáže v treťom najväčšom meste Slovenska - Prešove. Hudobník s občianskym menom Tijs Michiel Verwest sa v Mestskej športovej hale predvedie 31. augusta v rámci Kaleidoscope World Tour.

Šou v Prešove bude jeho šiestym vystúpením na území Slovenska, no iba druhým mimo Bratislavy. Štyridsaťjedenročný hudobník, ktorého DJ magazine označil tri roky po sebe (2002 - 2004) za najlepšieho DJ-a na svete, nebude jediným účinkujúcim na párty Celebration. Mená ďalších dídžejov zverejnia organizátori neskôr. Klasické vstupenky na túto akciu stoja 19 eur, VIP lístok sa dá kúpiť za 39 eur.

DJ Tiësto začínal v rokoch 1985 až 1993 ako rezident v rôznych kluboch po Holandsku. V tomto období založil aj nahrávaciu spoločnosť Black Hole Recordings, ktorá celosvetovo vydáva nahrávky s tanečnou hudbou. V roku 2001 rozbehol nový sublabel Magik Muzik. Ako prvé na ňom v roku 2001 vyšli Flight 643 a dlho očakávaný Tiëstov album In My Memory (2001). Po tom, čo sa mu podarilo vyhrať takmer každú súťaž spojenú s udeľovaním cien za tanečnú hudbu, získal v roku 2002 ocenenie ako najlepší DJ na svete v rámci rebríčka DJ Magazine's Top 100. Rovnako ho ocenili aj v nasledujúcich dvoch rokoch. Tiësto bol zároveň prvým DJom na svete, ktorý vypredal štadión - ako sólo DJ hral pred 25 000 divákmi.

Rok 2003 bol pre Tiësta taktiež plný úspechov. Album Nyana i DVD Tiësto in concert dosiahli v jeho rodnom Holandsku zlatú predajnosť a singel Traffic bol prvou inštrumentálnou skladbou, ktorá po 23 rokoch dosiahla pozíciu jednotky v hitparáde. V tom roku Tiësto získal tri TMF-Awards, dve holandské DJ Awards a jednu MTV Europe Music Award. Rovnako famózne sa pre neho začal aj rok 2004 - odohral turné po Ázii a Južnej Amerike a z TMF-Awards si odniesol ocenenia ako najlepší interpret tanečnej hudby a najlepší DJ. Jeho singel Love Comes Again dobýjal jednu hitparádu za druhou po celom svete a album Just Be (2004) si vyslúžil samé pozitívne kritiky.

Najviac sa však zviditeľnil, keď prijal ponuku organizátorov letných olympijských hier 2004 v Aténach. Práve on sa staral o hudobnú produkciu počas otváracieho ceremoniálu, kde ho priamo na štadióne počúvalo 70 000 ľudí a ďalšie milióny pri televíznych obrazovkách. "Myslel som, že si zo mňa niekto robí srandu. Ale keď George a Maria prileteli do Holandska a presvedčili ma, že je to skutočne pravda, začal som sa naozaj tešiť. Okamžite mi došlo, že to je historická chvíľa pre mňa, tanečnú hudbu a samozrejme i olympiádu," uviedol vtedy Holanďan.

V októbri 2004 vyšiel na celom svete aj album Parade of the Athletes (2004) so setmi, ktoré Tiësto odohral na ceremoniáli. Keď 28. októbra už po tretí raz v rade získal titul najlepší DJ na svete, nikto nepochyboval, že je skutočnou osobnosťou tohto žánru. V roku 2007 sa prezentoval albumom Elements of Life (2007), ku ktorému odohral celosvetové turné. Jeho štvrtá štúdiovka Kaleidoscope vyšla 6. októbra 2009. Svoju sochu má Tiësto v amsterdamskom Madame Tussauds, hral dokonca aj v Disneylande.

Informáciu zverejnila webová stránka Celebration.sk.

--
Zdroj: SITA
Foto: archív