Nitriansky raper LEvo, známy napríklad vďaka svojej prerábke hitu Neviem ťa nájsť od skupiny Gladiator, dokončil svoj nový album, ktorý svojim fanúšikom už onedlho ponúkne na voľné stiahnutie. Album s názvom Je to na tebe bude obsahovať osem piesní. Ako ochutnávku ponúka LEvo skladbu Ostaň na chvíľu v meste, ktorá je k dispozícii na stiahnutie na jeho oficiálnom webe. Pri tejto príležitosti sme mu položili niekoľko otázok o jeho novinke a plánoch do budúcnosti.

Nové piesne sa nahrávali v Banskej Bystrici v štúdiu Wanted a nahrávanie prebiehalo počas dvoch dní. Na albume mladý hip-hopový umelec ponúka skladby, ktoré v poslednom období sám napísal. "Čo sa týka hudobných hostí je tento album čisto iba v mojej réžii, ak nerátam producentov. Aj názov 'Je to na tebe' bol odvodený sčasti aj kvôli tej samostatnosti."

Podmazy pre svoje texty získava LEvo na internete. "Sú to producenti z webu, sú stránky, kde sa zgrupujú producenti a ponúkajú svoju hudbu. Niektorí ju dávajú zdarma, niektorí pýtajú peniaze, výhoda je, že si môžeš vybrať takú, aká sa ti páči a nevýhoda, že je zdĺhavé nájsť tú pravú, takže je to ako s láskou," vysvetľuje raper, v ktorého textoch patrí práve láska k obľúbeným témam. Na novom albume sa venuje aj ďalším otázkam bežného života a snaží sa byť čo najviac osobný. "Na rozdiel od doterajších projektov som vsadil na otvorenosť a pokus priblížiť sa k ľuďom, ktorí si vypočujú skladby. Bol som zatiaľ najviac osobný a nechal som si náramne záležať na textoch, aby mali kvalitnú výpovednú hodnotu. 'Je to na tebe' je cesta, po ktorej sa poberám a stretávajú ma rôzne príbehy a prekážky, s ktorými sa musíme vysporiadať," dodáva LEvo.


LEvo - Ostaň na chvíľu v meste

Nový album bude podobne ako predchádzajúce projekty dostupný na voľné stiahnutie, vďaka čomu si LEvo získal na internete tisícky priaznivcov. Podľa vlastných slov v tom chce pokračovať až dovtedy, kým nebude ten správny čas na to, aby sa pokúsil hudbou živiť: "Dávam svoju hudbu zadarmo, pretože si nemyslím, že je na takej úrovni aby mohla byť predávaná. Každý tu predáva, spraví pár skladieb a už predáva, predá pár kusov a po čase sa na neho zabudne. To nie je moja taktika, ja chcem aby ma ľudia poznali a ak mám vydať seriózny album, bude to vtedy, keď budem na to 100% pripravený. Nebudem pýtať od ľudí peniaze za niečo, čo robím pre nich, mňa teší od nich práve tá podpora a je to viac ako nejaké peniaze."

"Hudba ma baví a nerobím ju nasilu, neustále experimentujem a chcem, aby boli skladby originálne. Lenže nikdy neplánujem do ďalekej budúcnosti, uvidím čo život prinesie, môj život sa netočí len okolo hudby, mám rád aj futbal, školu, dievčatá a plno iných aktivít," prezradil 21-ročný raper. V súčasnosti sa nechystá ani koncertovať. "Ja a koncerty, to je na bode mrazu. Neplánujem žiadne koncerty. Neoplatí sa vystupovať pred pár ľuďmi, z ktorých skoro nikto nepozná tvoje texty. Tiež si môžem urobiť koncert a zavolať si kamarátov a myslieť si, že toto je cesta, ale tak to nie je, ide o to zaujať ľudí, ktorí ťa nepoznajú a to je dlhodobý proces. A keď budem vedieť, že prišiel správny čas na vystúpenia, určite prídu."

Napriek tomu, že sa LEvo prezentuje rapom, nie je typickým predstaviteľom slovenského hip-hopu a je otvorený spolupráci s umelcami rôznych štýlov. "Viac ako polovica mojich fanúšikov počúva aj iných raperov, ja rap počúvam tiež, ale sporadicky, počúval som ho pravidelne, keď som bol mladší. Odozvu samozrejme mám, ale nie je pre mňa podstatné či je to od raperov alebo od iných hudobníkov, ja pracujem s tými, ktorých hudba sa mi páči. Nemusí to byť len rap, predsa normálny rozumný človek nebude škatuľkovať hudobníka len preto, že to robí v inom štýle. Za to, že 90% raperov má plytké texty a IQ okolo 80tky zatratíme aj tých zvyšných 10%?"

"Hudba by mala ľudí spájať, nie navádzať na to, aby sme boli proti iným štýlom. A keď je niekto tak hlúpy, že diskriminuje iný štýl, o takého človeka ani nestojím, pre takých hudbu robiť nikdy nebudem," dodáva LEvo, ktorý okrem skupiny Gladiator v minulosti spolupracoval aj s rockovou kapelou Picture of the Day (POTD).

Novú skladbu Ostaň na chvíľu v meste si môžete stiahnuť na stránke www.levo.sk. Informácie, texty piesní a ďalšie skladby na vypočutie a stiahnutie nájdete v profile www.hudba.sk/levo.

--
Foto: Levo.sk

Súvisiaci interpreti: LEvo