Speváka Tomáša dAsKa Bobovčáka, ktorý zomrel 27. septembra na následky početných zranení po páde, pochovajú vo štvrtok o 14:00 na cintoríne v Bardejove. Dnes predpoludním o tom informoval manažment jeho kapely The Bridgeheads.

Bobovčák skonal vo veku 25 rokov v bardejovskej Nemocnici sv. Jakuba. Desať dní pred smrťou mal v Bardejove nehodu, keď následkom pádu z 5. medziposchodia utrpel vážne zranenie obličky, brušnej časti, stratu krvi, niekoľkonásobné zlomeniny a taktiež pomliaždeniny svalov a ciev.

Okolnosti nehody nie sú zatiaľ známe, záležitosť momentálne vyšetruje polícia. Podľa spevákových najbližších však išlo o nehodu v dôsledku zdravotných ťažkostí pretrvávajúcich už niekoľko mesiacov. Manažment kapely vylúčil možnosť samovraždy.

B I O G R A F I A

Skupina The Bridgeheads vznikla v roku 2007 v zložení Tomáš dAsK, Jozef Lemee a Michal Wizb, ktorí predtým spolu pôsobili v kapele The Bridge (album Citizen Bridge, 2005). Trojčlenná zostava nezahŕňa basgitaru, ktorá bola nahradená dAsKovým špecifickým hraním na gitarových oktávach bez struny A. Pod novým názvom a s novým zvukom debutovali Bardejovčania EPčkom Things, ktoré nahrávali v Londýne a na jeho mastrovaní sa podieľal Streaky (mastroval taktiež Depeche Mode, Kasabian, Mobyho, The Stone Roses, The White Stripes). EP vyšlo v Británii pod značkou Kubic Records a v Čechách pod X Production, a bolo celosvetovo sprístupnené na internetový predaj.

Kapela po jeho uvedení absolvovala turné, ktoré zahŕňalo viacero koncertov v Anglicku, Nemecku, Poľsku, Čechách a na Slovensku. Vystúpila v legendárnych londýnskych kluboch ako Bull and Gate, Rhythm Factory, 93 Feet East či The Comedy, kde začínali kapely ako Muse, The Manic Street Preachers, Radiohead, Blur, Coldplay, PJ Harvey, Bloc Party a iné. Po koncerte v Drážďanoch, festivale Creamfields Central Europe a londýnskom Lark in Park sa skupina zavrela do štúdia. Na svojej stránke vydala prehlásenie, že nebude koncertovať až do dokončenia albumu.

Debutový album Foreigners (recenzia) napokon vyšiel po takmer trojročnej odmlke - v máji 2010. Kapela ho ponúkla na voľné stiahnutie a fanúšikom odkázala, aby ho šírili ďalej, odporúčali ho a blogovali o ňom. Samotný originál albumu s ručne maľovaným bookletom a exkluzívnou bonusovou skladbou má byť 11. 11. 2010 vydražený v internetovej aukcii. Skupina po uvedení albumu vydala dva single, zverejnila niekoľko videoklipov a ohlásila turné na podporu albumu, na ktorom mala počas septembra a októbra 2010 okrem Slovenska zahrať aj v Českej republike, vo Viedni a v Londýne. Po niekoľkých koncertoch na východnom Slovensku však skupina pre pretrvávajúce zdravotné problémy Tomáša dAsKa turné zrušila.

Tomáš dAsK (spev, gitara, klávesy) bol v kapele The Bridgeheads hlavnou tvorivou silou. Okrem autorstva skladieb vytvoril aj vizuály nosičov, nafotil promo fotografie kapely a režíroval videoklipy. Jeden z posledných rozhovorov talentovaného umelca si môžete prečítať TU.


The Bridgeheads - Fire (z albumu Foreigners, 2010)

lack of time
still a lot needs to be done
(we're) set apart when best was yet to come

you flew too high
wax from your wings melted down
feathers came off under the blazing sun

everything you ever wanted is due
you were always held up as an example of fortitude

protect your fire
keep it away from water
keep it safe from that cloud above

relations in contexts
fires in objects
little's changed
secrets are not resolved

everything you ever wanted is due
you were always held up as an example of fortitude

it was just a moment
all that we've done
will it mean anything to anyone?
it was just a moment
all that we've done
can we keep all our feelings?

everything you ever wanted is due
you were always held up as an example of fortitude

it was just a moment
all that we've done
will it mean anything to anyone?
it was just a moment
all that we've done
i know the fire's somewhere else when it's gone


--
Zdroj: SITA, pm
Foto: Juraj Cagáň - Hudba.sk
Lyrics: Tomáš dAsK