Hudobné vydavateľstvo Opus vydáva vo svojej edícii Opus 100 albumy Gabriela Jonáša, Františka Krištofa Veselého, Melánie Olláryovej a Dariny Laščiakovej. Pokračuje tak v snahe predstaviť postupne to najlepšie zo svojho hudobného archívu. Na prvom 2CD s číslom 25 vychádzajú albumy Impresie (1978) a Gentle Rain (1990) klaviristu Gabriela Jonáša, legendárneho slovenského jazzmana.

Hudobné vydavateľstvo Opus vydáva vo svojej edícii Opus 100 albumy Gabriela Jonáša, Františka Krištofa Veselého, Melánie Olláryovej a Dariny Laščiakovej. Pokračuje tak v snahe predstaviť postupne to najlepšie zo svojho hudobného archívu.

Na prvom 2CD s číslom 25 vychádzajú albumy Impresie (1978) a Gentle Rain (1990) klaviristu Gabriela Jonáša, legendárneho slovenského jazzmana.

Prvá nahrávka vyšla pôvodne v roku 1978 a dodnes patrí k najdôležitejším dielam slovenského jazzu. Druhý album nahral Jonáš v roku 1990 úplne sám a predstavil sa na ňom ako fenomenálny inštrumentalista, ktorý vedel neopakovateľným spôsobom interpretovať skladby hudobných legiend ako Cole Porter, Charlie Parker, či Herbie Hancock.

Dva albumy zakladateľov slovenskej populárnej hudby dostali poradové číslo 26. Album Prečo sa máme rozísť (1978) s piesňami Františka Krištofa Veselého pôvodne zostavil Pavol Zelenay až po spevákovej smrti a nechýbajú na ňom skladby skladateľskej generácie Gejzu Dusíka (piesne Dedinka v údolí, Miluška moja), ako aj zmes melódií z operiet Franza Lehára. Druhé CD od Melánie Olláryovej Domov je krásny (1971) je výberom z jej bohatého repertoáru, ktorý pri tejto príležitosti opäť naspievala za asistencie bratislavského Tanečného orchestra Československého rozhlasu s dirigentom Miroslavom Brožom.

Posledné 2CD obsahuje dva albumy najznámejšej interpretky slovenského folklóru Dariny Laščiakovej, ktoré doteraz na CD nevyšli. Na albume Kopala studienku (1975) sa podieľali aj skladatelia z oblasti klasickej hudby Ján Cikker a Jozef Malovec, ktorí pre Symfonický orchester Slovenského národného divadla upravili známe slovenské ľudové pesničky. Z dlhoročnej spolupráce Dariny Laščiakovej s rozhlasovým Orchestrom ľudových nástrojov vznikol album Tichučko vám zaspievam (1985), ktorý je druhým v poradí na nosiči s číslom 27.

V edícii Opus 100 vychádzajú albumy rôznych žánrov v subedíciách rock & pop, classics & jazz, folklór & dychovka, hovorené slovo a pre deti. Každá subedícia je farebne odlíšená. V minulosti už vyšli napríklad albumy Gejzu Dusíka, Petra Lipu, Richarda Müllera či dramatizácie slovenských rozprávok ako Žabiatko a Čin-čin Ľudmily Podjavorinskej.

Informáciu agentúre SITA poskytla marketingová manažérka vydavateľstva Forza Music Andrea Hecková.

--
Zdroj: SITA

Súvisiaci interpreti: František Krištof Veselý, Melánia Olláryová