Druhou návštevou metropoly Slovenska ukončil spievajúci básnik Leonard Cohen niekoľkotýždňové európske turné. Dnes už 76-ročný umelec sa v bratislavskej NTC Sibamac Aréne predstavil vo vynikajúcej forme a naoko zjavnej dobrej nálade, ktorá bola charakteristická pre celé, viac ako tri hodiny trvajúce, vystúpenie.

Člen Rock'n'rollovej siene slávy, Kanadskej hudobnej siene slávy a Siene slávy autorov piesní, si pre slovenské publikum pripravil 28 skladieb, z ktorých mnohé odzneli už počas jeho prvého vystúpenia v Bratislave. Večer otvoril agilným vybehnutím na pódium a už tradične piesňou Dance Me to the End of Love. Nasledovali skladby The Future, Bird on a Wire či jedna z najznámejších – Everybody Knows, počas ktorej sa svetoznámy bard usmieval a tancoval po pódiu. Slovenské publikum počas večera niekoľkokrát počastoval poďakovaniami.

O jeho pokore svedčia aj slová – "Týmto koncertom uzatvárame naše európske turné. Sľubujem však, že dnes vám dáme všetko, čo je v nás." Okrem osvedčených melódií predstavil Leonard Cohen aj dvojicu noviniek – The Darkness a Born In Chains, ktoré sa stretli s búrlivou odozvou. Večer bol, tak ako pri predošlom bratislavskom vystúpení, rozčlenený na dve časti. Viac ako tri hodiny hudby teda rozdelila krátka prestávka, po ktorej vystúpil kanadský bard na pódium iba v sprievode dua Webb Sisters a držiteľom prestížneho ocenenia Grammy – Neilom Larsenom. Po tom, čo odzneli skladby Tower of Song, Suzanne a Avalanche v akustickom prevedení, sa na pódium vrátil aj zvyšok Cohenovej koncertnej kapely v zložení Roscoe Beck (basgitara), Dino Sold (dychové nástroje, klávesy), Javier Mas (gitara), Bob Metzger (elektrická gitara) a Rafael Gayol (bubny).

Majster slova i hlasu, ako je svetoznámy umelec označovaný, sa so slovenským publikom rozlúčil troma sériami prídavkov, ktoré boli rovnaké, ako na všetkých koncertoch európskeho turné. Ako prvé odzneli skladby So Long Marianne a First We Take Manhattan, nasledovala trojica Famous Blue Raincoat, báseň interpretovaná duom Webb SistersIf It Be Your Will a pieseň Closing Time. Rodák z Kanady sa s bratislavským publikom rozlúčil tónmi I Tried To Leave You a Ain’t No Cure For Love. Práve s poslednou piesňou večera vyslovil úprimné želanie lásky všetkým ľuďom na svete a s pokorou odišiel z pódia.

Leonard Cohen ukončil 13. októbra, koncertom v NTC Sibamac Aréne, svoje európske turné. Od novembra však pokračuje sériou koncertov na Novom Zélande, v Austrálií, Kambodži, Britskej Kolumbii a na Havaji. Posledný koncert tohto roku je naplánovaný na 11. decembra v Las Vegas.

Setlist:

Dance Me to the End of Love
The Future
Bird on a Wire
Everybody Knows
Who By Fire
Hey, That’s No Way To Say Goodbye
The Darkness
Born In Chains
Chelsea Hotel #2
Waiting for the Miracle
Anthem
Tower of Song
Suzanne
Avalanche
Sisters of Mercy
The Gypsy’s Wife
Fells So Good
The Partisan
Hallelujah
I’m Your Man
Take This Waltz
So Long Marianne
First We Take Manhattan
Famous Blue Raincoat
If It Be Your Will
Closing Time
I Tried To Leave You
Ain’t No Cure for Love

Text: Miroslav Meňhert

Fotografie z koncertu pre Hudba.sk poskytol Vladimír Kroupa z Access Promotion.

Súvisiaci interpreti: Leonard Cohen