Aj najväčší český metalový festival Brutal Assault, ktorý každoročne navštevujú stovky slovenských priaznivcov extrémnej gitarovej hudby, pripravil svoju zimnú klubovú verziu. Pod názvom Winter Assault Tour 2010 zaútočí na Prahu (10.12.), Krakov (11.12.) a Bratislavu (12.12.) s drvivým line-upom na čele s legendou grindcoru a death metalu - britskou kapelou Napalm Death.

"Nesvätú trojicu" headlinerov doplnia nemenej extrémne a energické formácie Immolation a Macabre (obe z USA) a česko-slovenskí vyslanci Hypnos a Čad. Pozornosť bude logicky upretá aj na pripravovaný 16. ročník festivalu Brutal Assault. Na každom z koncertov bude v predaji limitovaná edícia najlacnejších vstupeniek na letný metalový sviatok a zároveň výhodný výpredaj festivalového merchandise z predchádzajúcich ročníkov.

O birminghamských Napalm Death tažko povedať niečo, čo ešte nezaznelo. Štvrťstoročie patria medzi najvplyvnejšie formácie nielen na poli extrémnej hudby a stále majú čo povedať. Dôkazom sú napríklad aj vypredané české a slovenské koncerty v minulých rokoch. Charakteristicky explozívny náter uvádza do extázy už niekoľko generácií ich fanúšikov. Poslednými dvoma albumami Smear Campaign (2006) a Time Waits For No Slave (2009) pritom jasne deklarujú svoju extratriedu a ich invenciu a zapálenie im môžu iné kapely závidieť. Na Winter Assault Tour 2010 sa predstavia v klasickej zostave: Mark "Barney" Greenway – vokál, Shane Embury – basgitara, Mitch Harris – gitara, Danny Herrera – bicie.

Pri kapele Immolation musí i neanglicky hovoriaci jedinec akceptovať podvedomú fonetickú zlovestnosť tohto názvu. Už od roku 1986 (v tom čase ešte názvom Rigor Mortis) totiž preskúmava temné a neprístupné zákutia obskúrneho death metalového umenia. Áno, umenia, pretože Immolation si už od svojich počiatkov vytvorili natoľko unikátne výrazové prostriedky, že sa za ten dlhý čas nevynorili žiadni ich epigóni. Newyorská legenda death metalovej hudby predstaví svoju aktuálnu platňu Majesty and Decay (2010).

Ďalšia americká formácia - "murder metaloví" Macabre - svetu taktiež už od polovice 80. rokov ukazuje, ako sa robí sofistikovaná extrémna hudba. Hudobný mix s ingredienciami death a thrash metalu, punku ale i folku a jazzu v ich tvorbe dopĺňajú s typickou iróniou a satirou podané texty o najväčších masových vrahoch a zločinoch tejto planéty. V tomto roku vyšiel album Human Monsters a jeho nasledovník by sa mal na trhu objaviť už na budúci rok.

Hypnos je kapela českého pôvodu ale európskeho významu. V lete sa po štyroch rokoch spánku s veľkým ohlasom vrátili na scénu práve na tohtoročnom festivale Brutal Assault. Veľkolepý comeback zavŕšia vystúpeniami so svetovou death metalovou špičkou v Prahe a Bratislave. Rovnakú príležitosť dostane aj predstaviteľ najtemnejšieho slovenského undergroundu - nekompromisná "rip-corová" úderka Čad.

Winter Assault Tour 2010
10. december 2010 - Praha, KC Vltavská
12. december 2010 - Bratislava, Majestic Music Club

Napalm Death (UK)
Immolation (USA)
Macabre (USA)
Hypnos (CZ)
Čad (SK)

Vstupenky na Winter Assault Tour 2010 sú v predpredaji v cene 350,-Kč / 15 Eur na www.shindy.cz alebo v bežných predpredajných sieťach usporiadateľskej agentúry Obscure Promotion. Viac info na webe www.obscure.cz.

Lístok na podujatie môžete vyhrať v našej súťaži.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Tomáš Karlík z usporiadateľskej agentúry Obscure Promotion.

Súvisiaci interpreti: Napalm Death