Jedinečný hudobný projekt určený milovníkom jazzu prinesie už o niekoľko dní do Bratislavy nielen slovenskú, ale i maďarskú, americkú a indickú hudobnú špičku. One Day Jazz Fest, ktorý sa uskutoční 22. marca v priestoroch Slovenského rozhlasu, pripravuje po úspechu predošlých ročníkov opäť Martin Valihora. Podľa jeho slov bude mať podujatie príchuť orientálnej hudby.

Svetoznámy bubeník sa totiž rozhodol spojiť svoje sily s Agentúrou Shiraz a spoločne pozvali na Slovensko úspešné zoskupenie indických perkusionistov Abhijit Banerjee Trio. "Agentúra Shiraz má bohaté skúsenosti s organizáciou podujatí podporujúcich etnickú hudbu a práve o tento rozmer chcem obohatiť svoj jazzový festival. Preto sme sa spojili a organizujeme ho spoločne. Shiraz má za sebou realizáciu koncertov perzkej, bulharskej a azerbajdžanskej hudby i tanečných predstavení. Tentokrát spojíme slovenský jazz a indickú etnickú hudbu,“ vysvetľuje Valihora.

Hudobník, známy svojou všestrannosťou a sklonmi k spájaniu rôznorodých hudobných žánrov prezrádza, že vďaka spojeniu hudobníkov, ktorí doteraz nemali príležitosť stretnúť sa na jednom pódiu, ide o prvú akciu tohto druhu na Slovensku. "Tento rok sme zaradili do programu festivalu One Day Jazz netradičnú kombináciu – crossover indickej hudby a jazzu v podaní špičkových indických a slovenských umelcov Abhijit Banerjee Trio a Martin Valihora Trio. Zoskupenie sme zaradili ako hlavný program festivalu, na ktorom vystúpia aj iní umelci s podobným zameraním." Dodal, že pôjde len o prvú fázu tohtoročného projektu, na rok 2011 plánuje aj ďalšie dva jednodňové festivaly.

Program prvého One Day Jazz Festu 2011
22. marec, Slovenský rozhlas

19:00 - Gypsy Classic
20:00 - Martin Valihora Trio
21:00 - Abhijit Banerjee Trio
(uskutočnia sa jednotlivé i spoločné vystúpenia zoskupení)

Gypsy Classic
Program podujatia otvorí nový hudobný projekt kapely Gypsy Classic. Ako vysvetľuje autor projektu, ktorý vznikol len pred necelým mesiacom, známy bubeník Jozef Döme, repertoár kapely je vyskladaný najmä zo skladieb virtuózneho jazzového gitaristu a skladateľa Django Reinharda, ktorého preslávila dovtedy nepoznaná technika hry na jazzovú gitaru, tzv. "hot jazz guitar". Zaujímavosťou je, že Jozef Döme práve vďaka tomuto projektu počas vystúpenia vstane spoza bicích a predvedie fanúšikom aj svoju hru na gitare.

Martin Valihora - bicie
Absolvent slávnej Berklee College of Music v Bostone je už viac ako 15 rokov jedným z najvyhľadávanejších štúdiových hráčov do hudobných projektov v Európe aj v USA. V roku 2000 sa stal Najlepším inštrumentalistom roka a v roku 2011 laureátom prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo v kategórii hudba. Spolupracuje s takými osobnosťami ako Ron Affif, Don Grusin, Hiromi, Anthony Jackson, Lee Ritenour, John Beasley, Jeff Pevar, Bryan Carrigan, Steve Postell, Greg Hopkins, Sergio Salvatore, Dan Brantigan Quartet, Berklee Concert Jazz Orchestra, Chris Emerson, Chris Cheek a mnohí ďalší. Najnovšie púta pozornosť širokej verejnosti aj ako nový člen obnovenej legendárnej formácie Collegium Musicum a skupiny Martina Chodúra.

Abhijit Banerjee (India / USA) - tabla
Banerjee je jedným z najvýznamnejších indických hráčov na tabla. Počas svojej 20-ročnej kariéry potvrdil, že je nielen vynikajúcim predstaviteľom klasickej indickej hudby, ale dokáže svoje hudobné cítenie prejaviť aj v iných hudobných žánroch. Je aktívnym a vyhľadávaným inštrumentalistom, ktorý obohacuje živé koncerty a hudobné nahrávky takých umelcov ako Ravi Shankar, Trilok Gurtu, Ry Cooder alebo Larry Coryell a samozrejme figuruje aj na mnohých albumoch významných indických majstrov tradičnej hudby. Vystupoval na prestížnych koncertoch a festivaloch na miestach ako Lincoln Center, Carnegie Hall, Gevant Haus v Nemecku, Paleis v Bruseli, Theatre de la Ville & Radio France v Paríži. Zároveň figuruje ako vedúca postava hudobnej formácie Tarang, v ktorej sa predstavil ako skladateľ a člen hudobných skupín Raga Jazz Group, Arohi Ensemble.

Zložil filmovú hudbu k dokumentu The Trail o meste Kalkata, za ktorú obdržal niekoľko významných ocenení. Tento film bol uvedený na filmových festivaloch v Mníchove a Amsterdame. Stal sa zakladateľom školy Dhwani Academy of Percussion pôsobiacej v Los Angeles, New Yorku a Kalkate, ktorej cieľom je vychovávať talenty z celého sveta a priblížiť svetu indickú kultúru a umenie.

Pandit Biswajit Roy Chowdhury (India) - sarode
Prvé hodiny hry na sitár a sarod absolvoval už vo veku 10 rokov u svojho otca Ranajita Roy Chowdhuryho. Neskôr boli jeho učiteľmi významní majstri Pandit Indranil Bhattacharya a Ustad Amjad Ali Khan, ktorí výrazne ovplyvnili jeho techniku hry. Z svoje umenie vďačí aj legendárnemu spevákovi Panditovi Mallikarjunovi Mansurovi, ktorý bol jeho učiteľom až do svojej predčasnej smrti v roku 1992. Umelec hral na najprestížnejších koncertoch v Indii a v západnej Európe a spolupracoval na viacerých projektoch s jazzovými hudobníkmi. Od francúzskej vlády získal v roku 2006 čestný titul Chevalier de Arts et Letters (Rytier umenia a literatúry).

Sarod (alebo Sarode) je jediný hudobný nástroj vo svojej triede schopný prenikavých melódií až po zarážajúce rýchle crescendo. Primárne je to sólový nástroj, ktorého zvuk má jedinečnú plnosť uchvacujúcu poslucháča od začiatku do konca. Sarod pochádza z afgánskeho nástroja rebáb, ktorý si našiel miesto v dynamickej hudobnej kultúre severnej Indie počas kultúrneho prieniku v 18. a 19. storočí. Úprava rebábu požiadavkám vokálne orientovanej indickej hudby umožnila vznik nástroja sarod približne okolo roku 1820.

Somnath Roy (India) – ghatam
Populárny a všestranný hudobník začínal hrať na viacerých hudobných nástrojoch napríklad na bansuri (bambusová flauta) a bubon dholak, ktoré sa používajú v indickej ľudovej hudbe. Až neskôr sa začal venovať klasickej indickej hudbe. Pod vedením vynikajúceho učiteľa Pandita S. Shekara a neskôr majstra Shri V. Suresha študoval hru na juhoindický ghatam. Stal sa uznávaným hráčom a majstrom hry na tento nástroj. V súčasnosti si ho na koncertné vystúpenia pozývajú najvýznamnejší indickí umelci, medzi inými aj nositeľ ceny Grammy Pt. Viswa Mohan Bhatt.

Somnath sa vyše 22 rokov venuje tvorbe filmovej hudby a aj v tejto oblasti má za sebou mnohé úspešné projekty. O jeho všestrannosti svedčí aj záujem o rôzne fúzie a hudobné prepojenia. Bol členom populárnych zoskupení ako Rhythm Scape, Bandish Fusion, Siddhi Goma a spolupracoval aj s najslávnejším ľudovým hudobníkom z Gudžarátu - Budhadevom Dasguptom. Vydal množstvo albumov ako sólista aj spoluhráč známych majstrov indickej hudby a pravidelne sa zúčastňuje renomovaných hudobných festivalov v Indii aj v zahraničí napr. Etni Malaga Festival, World Sacred Music Festival a iné. Je držiteľom ceny ATN ako Najlepší perkusionista za rok 2003.

O festivale One Day Jazz

Cieľom projektu One Day Jazz Martina Valihoru je sprostredkovanie a priblíženie kvalitného hudobného zážitku širokej laickej i odbornej verejnosti prostredníctvom vystúpení interpretov zo svetovej, európskej i slovenskej jazzovej scény. Prioritou organizátorov festivalu je zároveň prehlbovanie vzťahov medzi domácou a svetovou jazzovou scénou a tiež zviditeľnenie novátorských prístupov progresívnych jazzových umelcov. V rámci projektu sa už na Slovensku predstavili George Duke, John McLaughlin, Lee Ritenour, Anthony Jackson, Michael Manson, Hiromi Uehara, Jef Lee Johnson, Don Grusin a ďalší.

Agentúra Shiraz ponúka na Slovensku koncerty zamerané na etnickú hudbu / world music a tanečné projekty. V minulom roku realizovala na Slovensku prehliadky indickej, perzskej, bulharskej a azerbajdžanskej hudby a tanca. Prezentuje tak menšinové hudobné žánre a prispieva k osviežovaniu kultúrneho života na Slovensku. Pozývaním špičkových umelcov zo všetkých kútov sveta prispieva tiež k osvete v oblasti spoznávania kultúr sveta, tolerancii a prehlbovania vzájomného porozumenia. Agentúra Shiraz spolupracuje s Nadáciou M. Šimečku a s Občianskym združením Človek v ohrození.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová, PR manažérka festivalu One Day Jazz.