V nedeľu 13. marca bolo s úderom polnoci oficiálne dobojované v takmer pol roka trvajúcom súboji o titul absolútneho víťaza česko-slovenskej súťaže kapiel Starter, usporiadanej za podpory značky Nescafe. Ešte koncom roka 2010 vybrala odborná porota v zložení Lenka Dusilová, Vratko Rohoň (Inekafe) a Albert Černý (Charlie Straight) celkovo 90 kapiel, z ktorých poslucháči a priaznivci rôznych hudobných žánrov v ďalších kolách vyberali svojich favoritov. Po dvoch semifinálových koncertoch, veľkom pražskom finále a následnom hlasovaní fanúšikov sa víťazom stala mladá skupina The Paranoid zo Šurian.

Semifinálové kolá prebehli ešte začiatkom januára v Prahe a Bratislave, kde sa najúspešnejšie kapely z internetového hlasovania a taktiež kapely s "divokou kartou" od poroty predstavili po prvýkrát v rámci súťaže verejnosti naživo.

Následne boli zverejnené záznamy vystúpení a ďalšie hlasovanie fanúšikov na oficiálnej stránke súťaže www.coffeebreaks.cz rozhodlo o zástupcoch nastupujúcej hudobnej generácie, ktorí sa stretli vo finále 26. februára v pražskom klube Retro Music Hall. Slovenská screamo-rocková kapela The Paranoid v ňom mala proti sebe dvoch českých súperov - rock-popových Cookies z mesta Přerov a punkovú skupinu Criminal Colection zo Vsetína, ktorú do finále posunula porota. Trio Criminal Colection napokon aj získalo Cenu poroty, ale o absolútnom víťazovi sa rozhodovalo doslova do poslednej sekundy ďalším internetovým hlasovaním.

Rozhodli teda fanúšikovia, ktorých mala najviac práve slovenská skupina. The Paranoid si odniesli hlavnú cenu v podobe natočenia singla v profesionálnom nahrávacom štúdiu, jeho následné nasadenie do rádií a k tomu natočenie videoklipu v spolupráci s TV Óčko. "Chceli by sme z celého srdca poďakovať všetkým fanúšikom a priaznivcom našej hudby a veríme, že im podporu vrátime prostredníctvom koncertov a blížiacich sa letných festivalových akcií," odkázal spevák a frontman skupiny Igor Belaj.

B I O G R A F I A

Mladá rock/screamo kapela The Paranoid pochádza z mestečka Šurany, kde vznikla v roku 2002. Súčasné zloženie členov sa datuje od roku 2008, ktorý bol pre skupinu zároveň prelomovým. Skupina sa totiž stala národným víťazom hudobnej súťaže BlastBeat na Slovensku a postúpila do celosvetového finále, ktoré sa uskutočnilo v írskom Dubline. V roku 2010 vyšiel debutový album Posledný nádych.

Kapela pravidelne koncertuje na Slovensku a čoraz častejšie aj v Českej republike. The Paranoid sa predstavili napríklad na festivaloch Topfest, Hodokvas, Minikvas, Hardfest či Podhájska fest, ale aj na klubových koncertoch, kde vystúpili po boku skupín ako Horkýže slíže, Inekafe, Gladiator, Rybičky 48 alebo Horská chata, s ktorou sú aktuálne na turné. V týchto dňoch skupina predstavila aj nový singel Odkaz. Na jarných koncertoch na Slovensku i v Čechách budú môcť fanúšikovia počuť i ďalšie novinky z pripravovaného druhého albumu.


The Paranoid - Odkaz

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol manažér skupiny The Paranoid.

Súvisiaci interpreti: The Paranoid