Tandem fenomenálneho klaviristu Chicka Coreu s vibrafonistom Garym Burtonom, ktorý získal niekoľko ocenení Grammy Award za spoločné albumy Crystal Silence a The New Crystal Silence, sa už budúcu sobotu 2. apríla predstaví po dlhých 28 rokoch v Bratislave. Obaja aktéri pritom spolu hrajú už takmer štyri desaťročia.

"S Chickom spolu hrávame 39 rokov a počas tohto obdobia sme boli každoročne aspoň chvíľu na cestách. Keď sme boli prvýkrát spolu v štúdiu, bolo to pre nás prekvapivo jednoduché, pretože sme dokázali predvídať reakcie toho druhého. Práve z tejto interakcie vznikol album Crystal Silence. Jeho úspech a odozvu sme nemohli predpokladať. Nebola to hudba pre veľké publikum a obrovský záujem nás skutočne prekvapil," spomína Burton v aktuálnom rozhovore pre časopis Hudobný život.

Taktiež si zaspomínal na pamätný bratislavský koncert. "Hneď po jeho skončení sme sa v šatni zhodli, že to bolo jedno z našich najlepších vystúpení. Jednak kvôli špeciálnemu miestu a tiež kvôli reakciám obecenstva, ktoré boli spontánnejšie, ako sme boli v tých časom zvyknutí. Sledovali nás zaujato a bolo naozaj cítiť, že aj pre nich bol náš koncert v čomsi výnimočný," priznal slávny vibrafonista.

Neopakovateľnú atmosféru koncertu z roku 1983 v športovej hale Pasienky zachytil prostredníctvom krátkeho filmu tím Československej televízie pod vedením režiséra (a tiež jazzového vibrafonistu) Jozefa "Bobiho" Novana. Tento unikátny dokument otvorí 2. apríla v bratislavskej Inchebe očakávané podujatie. Až potom bude nasledovať samotný koncert slávnej dvojice s programom, ktorý umelci označujú ako návrat ku koreňom. Okrem klasickejšieho repertoáru jazzových štandardov však sľubujú prešpikovať koncerty aj zaujímavými vsuvkami, napríklad témami požičanými od The Beatles, Kurta Weila či Dava Brubecka.

Popri spoločnom hraní obaja jazzmani prevádzkujú vlastné zoskupenia: Chick Corea pripravuje turné v rámci tria Corea, Clarke & White k ich aktuálnemu živému dvojalbumu Forever. Gary Burton bude v najbližšom období propagovať debutový album Common Ground svojho nového hviezdneho kvarteta New Gary Burton Quartet. Aj o ňom sa viac dočítate v rozhovore.


Chick Corea & Gary Burton - La Fiesta live

Americký pianista, klávesák, bubeník a skladateľ Chick Corea si dlho sadal za elektrické piano v skupine Milesa Davisa a spolupodieľal sa na prelomových albumoch In A Silent Way a Bitches Brew. Jeho hudobný životopis je veľmi pestrý - hral sólovo, vo dvojici, v triu, s malými combami i s veľkými orchestrami, akusticky i elektricky, experimentálne aj klasicky, freejazz aj vážnu hudbu. Spolupracoval s hudobníkmi najvyššej kvality a napísal viacero jazzových štandardov, napríklad Spain, La Fiesta alebo Windows.

Šesťdesiatdeväťročný multiinštrumentalista má na svojom konte 16 cien Grammy. V Bratislave sa naposledy predstavil 11. novembra 2009 spoločne s nemenej známymi muzikantmi - basgitaristom Stanleym Clarkeom a bubeníkom Lennym Whiteom.

Gary Burton pôsobí na scéne od začiatku 60. rokov 20. storočia, teda neuveriteľných 50 rokov. Na konte má 15 nominácií na cenu Grammy, pričom šesťkrát toto prestížne ocenenie aj získal. Až na jednu výnimku každú Grammy dostal spoločne s klaviristom Chickom Coreom. Desaťročia však spolupracuje aj s Patom Methenym, nahrával tiež s Daveom Hollandom, Johnom Scofieldom, Chetom Atkinsom či B.B. Kingom.


--
Zdroj: PR, Hudobný život
Foto pre Hudba.sk poskytla agentúra Dimitrij Safončík - JAZZ Production.

Súvisiaci interpreti: Chick Corea