Žalobcovia v súdnom procese v prípade neúmyselného zabitia speváka Michaela Jacksona budú môcť na súde použiť videoklipy zachytávajúce Kráľa popu krátko pred jeho smrťou ako sa pripravuje na vystúpenia aj fotografie z pitvy, ktoré majú dokázať, že nemal samovražedné sklony. Vo štvrtok o tom rozhodol sudca Michael Pastor. Zakázal však použitie fotografií z pitvy, ktoré by mohli rozrušiť rodinu zosnulého Kráľa popu.

Rovnako aj videá z koncertného filmu This Is It budú musieť pre potreby súdu zostrihať tak, aby nepôsobili zábavne, ale len ukázali spevákov psychický a fyzický stav krátko pred smrťou. Pastor povolil použitie dvoch fotografií, na ktorých vidieť Jacksonovo telo na pitevnom stole. Na jednej je v nemocničnom oblečení, na druhej je nahý, no intímne partie sú zakryté, informovali žalobcovia.

"I keď sú tragické, nie sú hrôzostrašné ani krvavé," uviedol zástupca okresného prokurátora David Walgren. Obhajoba spevákovho osobného lekára Conrada Murrayho, ktorý je obvinený z jeho neúmyselného zabitia, pritom žiadala zákaz použitia fotografií, pretože podľa nich môžu ovplyvniť porotu. Walgren trval na potrebe ich použitia, pretože môžu podporiť ich tvrdenie, že Jackson bol v čase úmrtia na predávkovanie anestetikom a sedatívami, ktoré mu mal podať Murray, zdravý.

"Je to vražda a my nemôžeme predstierať, že nie je," skonštatoval Walgren. Sudca s potrebou fotografií súhlasil s tým, že počas predbežného vypočúvania svedkovia označovali Jacksona za extrémne chudého a jeden ho dokonca prirovnal k pacientovi hospicu.

Videá z koncertného filmu majú podľa sudcu ukázať porote len relevantné pasáže z piesní Earth Song a The Way You Make Me Feel, ktoré vznikli počas posledných dvoch dní jeho života. Práve Earth Song je pritom podľa žaloby poslednou, ktorú Jackson nahral deň pred smrťou. Použiť môžu podľa Pastora len zábery spievajúceho Michaela Jacksona, nie "rozkošné dievčatko a kosatky a kvety a faunu". Obhajca Edward Chernoff proti použitiu videí namietal s tým, že sú zostrihané tak, aby ukázali Jacksona v najlepšom svetle. Podľa Walgrena chcú ukázať, že Jackson bol energický muž, ktorý sa chcel podieľať na turné a chcel žiť.

Pastor ďalej žalobe povolil predvolanie niekoľkých Murrayho mileniek s tým, že obscénne detaily, ako napríklad lekárovo zoznámenie sa s dvoma z nich v striptízových kluboch, majú vynechať. Žaloba sa takisto nesmie zaoberať Murrayho problémami s výživným na deti ani tým, koľko potomkov má. Obhajoba naopak nebude môcť spomínať spevákovu finančnú situáciu. Otváracie reči by mali právnici predniesť 9. mája a rozhodnutie by chcel mať sudca do 1. júla.

Jeden z najpopulárnejších hudobníkov všetkých čias, legendárny Michael Jackson, zomrel 25. júna 2009 v Los Angeles vo veku 50 rokov po zlyhaní srdca. Prvotnou príčinou úmrtia Kráľa popu bola "akútna intoxikácia" anestetikami, no významne prispel aj účinok sedatív. Murrayho obviňujú, že postupoval neštandardne, keď Jacksonovi podal silné anestetikum s aktívnou látkou propofol a následne ho nechal osamote. Sudca Pastor Murraymu pozastavil licenciu na vykonávanie lekárskej praxe v štáte Kalifornia. Päťdesiatosemročný Murray svoju vinu popiera, pričom jeho obhajcovia tvrdia, že lekár nepodal Jacksonovi nič, čo by ho mohlo zabiť.

--
Zdroj: SITA
Foto: Michaeljackson.com