V dňoch 11. až 17. júla sa vo Vrbovom uskutoční už piaty ročník netradičného hudobno-recesistického multimediálneho festivalu Vrbovské vetry. Tak ako po minulé roky ponúkne známe mená slovenskej, českej a európskej rockovej a nezávislej scény, letné kino, besedy, divadlo či vážnu hudbu. Podujatie sa bude tradične niesť v duchu humoru bratov Jobusovcov a multiorganizácie Kriak.

Festival odštartuje v pondelok 11. júla, kedy sa začína bohatý program sprievodných akcií, ktorých rozpis nájdete na konci článku. Počas festivalu bude každý večer uvedený kvalitný film v rámci letného kina Bažant kinematograf a pred samotným premietaním sa budú konať hudobné, či divadelné vystúpenia, napr. Cellománia s kvartetom popredných slovenských violončelistov Jozefom Luptákom, Jozefom Podhoranským, Eugenom Prochácom a Jánom Slávikom.

Chýbať nebudú ani besedy, napr. Lampa so Štefanom Hríbom a primátormi Vrbového, Piešťan a Trenčína nielen o kultúre a živote na Považí. Na besede o literatúre s Dadom Nagyom a Hiraxom Baričákom pokrstí Braňo Jobus svoju novú knihu Ako muflón Ancijáš cestoval na západ. Na všetky tieto večery bude vstup zdarma a budú sa konať pred kultúrnym domom vo Vrbovom.

V sobotu 16. júla prebehne hlavný festivalový večer, na ktorom sa predstavia skupiny ako Bez ladu a skladu (jediné vystúpenie kapely v tomto roku!), Dubioza Kolektiv z Bosny a Hercegoviny, Laura a její Tigři, Slobodná Európa, Karpatské chrbáty, Chiki liki tu-a (kapela uvedie aj svoje legendárne Projekty, ktoré vystupujú iba dvakrát za rok), Hudba z Marsu, Vrbovskí víťazi, ojedinelý projekt Spojené Huky s plným pódiom gajdošov a mnohé ďalšie.

Program bude prešpikovaný vtipnými vsuvkami z dielne bratov Jobusovcov. Prvýkrát sa budú konať preteky Formule Nula, kde sa pilot nachádza mimo kokpitu vozidla a tým je zaručená jeho úplná bezpečnosť, dostihy Veľká Vrbovská na húpacích koňoch o pohár pána Preccedu, výprava do stredu sveta a vesmíru spojená s prednáškou samotného minerála multiorganizácie Kriak Andreja Budislava Jobusa a mnohé ďalšie zaujímavé počiny.

Hlavný festivalový deň oživí aj skutočnosť, že vo Vrbovom bude od rána prebiehať tradičný vrbovský jarmok so všetkým, čo k tomu patrí. Vstupné na hlavný festivalový večer bude 12 Eur v predpredaji v sieti Ticketstream.cz alebo 14 Eur na mieste.

Ďalšie podrobnosti nájdete na webe www.vrbovskevetry.sk.

Program Vrbovských vetrov 2011

Pred Domom kultúry sa uskutoční vždy o 20:00 kultúrny program končiaci kinom Bažant kinematograf. Od pondelka do piatku (11. - 15. 7.) je vstup na podujatia zdarma.

pondelok 11. júla, 20:00
Cellománia: kvarteto popredných slovenských violončelistov Jozef Lupták, Jozef Podhoranský, Eugen Prochác a Ján Slávik zahrajú skladby slovenských a svetových autorov pre štyri violončelá.
Letné kino Bažant kinematograf: Najväčší z Čechov

utorok 12. júla, 20:00
Dado Nagy moderuje besedu o knihách. Hostia: Pavel Hirax Baričák a Branislav Jobus s novou knihou Ako muflón Ancijáš cestoval na západ. Hudba: Abusus.
Letné kino Bažant kinematograf: Marhuľový ostrov

streda 13. júla, 20:00
Beseda Pod lampou - Štefan Hríb, Juraj Kušnierik a hostia: primátori Vrbového, Piešťan a Trenčína + Laco Svitek.
Letné kino Bažant kinematograf: Kuky sa vracia

štvrtok 14. júla, 20:00
Vrbovskí umelci hrajú klasiku uvádza: Peťa Breče.
Letné kino Bažant kinematograf: Občiansky preukaz

piatok 15. júla, 20:00
Divadelný súbor Homo Fuge z Púchova uvádza hru, v ktorej sa strieľa - Škandál: Michele de Ghelderode: Derniéra alebo Traja herci a hra.
Koncert: Šramot

sobota 16. júla, 9:00 - 13:00
Tradičný Vrbovský jarmok so všetým, čo k tomu patrí: kolotoče, strelnica, dychovky, stánky, srdiečka, jarmočný program...

Hlavný program na štadióne Mestského futbalového klubu Vrbové:
Vstupné: 12 € v predpredaji v sieti Ticketstream.cz / 14 € na mieste

13:14 - Pepa Nos
14:00 - Vrbovské vŕby - krst CD Trecé + koncert Spojené Huky
15:00 - prekvapenie
16:00 - Hudba z Marsu + preteky Formula Nula
17:15 - Laura a její Tygři + dostihy na húpacích koňoch Veľká Vrbovská
18:30 - Vrbovskí víťazi + Karpatské chrbáty - krst knihy Ako muflón Ancijáš cestoval na západ + 13ty Batalión
19:45 - Free Varlata Angel Voices + Bez ladu a skladu
21:00 - Dubioza Kolektiv
22:30 - Chiki Liki Tu-a + Projekty
23:45 - Slobodná Európa
01:00 - Slniečko

nedeľa 17. júla - areál štadióna Mestského futbalového klubu Vrbové

08:00 - Upratéka (vstup zdarma) - upratovanie areálu + piesne z plesu KRIAKu (na iných obrátkach)
10:00 - výprava k monumentu stredu sveta a vesmíru spojená s prednáškou samotného minerala Andreja Budislava Jobusa

Redakciu Hudba.sk informoval Whisky za festival Vrbovské vetry. Ďalšie podrobnosti nájdete na webe www.vrbovskevetry.sk.