Veľký sviatok modernej nezávislej hudby sa túto jeseň na Slovensku konať nebude. PJ Harvey do Bratislavy v rámci svojho súčasného turné nepríde. Pre TASR to potvrdil Mário Gešvantner z Agentúry Pohoda, ktorá sa snažila využiť voľné miesta v termínovníku koncertov charizmatickej muzikantky, neúspešne. Slovenskí priaznivci anglickej pesničkárky a rockerky tak budú musieť vycestovať do Prahy, kde bude Palác Lucerna 27. októbra dejiskom jediného jesenného koncertu v strednej Európe. Podľa oficiálnej stránky Pjharvey.net je pražský koncert zatiaľ aj posledným v rámci európskeho turné.

PJ Harvey je mimoriadny zjav súčasného umenia - je pomerne slávna, komerčne úspešná a kritikou velebená. Na aktuálnom turné ponúka modernu v staroanglickom šate - propaguje totiž nový album Let England Shake, ktorý nahrávala v kostole.

Aj keď ju často uvádzajú ako speváčku, Polly Jean Harvey je oveľa viac. Okrem jednej prerábky Boba Dylana a jedného spoluautorstva je výhradnou autorkou textov i hudby všetkých piesní, ktoré vyšli na jej ôsmich albumoch. Je multiinštrumentalistka, ktorej na scéne svedčia nadupané gitarové rify i hra na špeciálnu harfu. Aj vďaka svojej skvelej muzikantskej povesti máva na vystúpeniach v európskych metropolách i v Amerike vypredané. Zároveň je držiteľkou ceny Mercury Prize, na ktorú je s novým albumom opäť nominovaná, a množstvi ďalších ocenení i nominácií (Brit Awards, Grammy...). Spolupracovala s osobnosťami ako Nick Cave, Tricky, či Thom Yorke z Radiohead.

Táto výnimočná žena je talentovaná, nápaditá, osobitá a predovšetkým hudobne odvážna. Ani jeden z jej albumov sa nepodobá na žiadny iný, ale všetky majú iskru Polly Jean. Prvý album v roku 1992 (Dry) bol rockovo priamočiary a dokázal svojou originalitou zaujať aj v ére prelomových diel Nirvany, R.E.M, Morrisseyho, Pearl Jam, Faith No More, Sonic Youth, Beastie Boys, Red Hot Chilli Peppers, Metallicy či Smashing Pumpkins aj v konkurencii doznievajúceho ošiaľu z kultových kapiel ako New Order, The Cure, Pixies, či Jane's Addiction.

O rok neskôr PJ Harvey vydala platňu Rid Of Me, ktorá bola tiež silne rocková, ale už vôbec nie priamočiara. Piesne síce usporiadala do klasickej schémy gitarových rifov, ale ich aranžmán i zvuk boli netradičné a expresívny prejav dal neskúseným poslucháčom zabrať. Tretí album To Bring You My Love (1995) ocenilo širšie publikum, hoci sa ňom nachádzajú aj "halucinogénne" kusy. Ďalším dielom Is This Desire? (1998) trochu upustila z expresie a "vošla" viac do melanchólie, pričom ponúkla široké spektrum pesničkárstva. V novom miléniu jej vyšiel najveselší album Stories From The City, Stories from the Sea (2000), následne silne experimentátorský Uh, Uh Her (2004) a v roku 2007 najsmutnejší White Chalk, ktorý autorka postavila na klavírnych melódiách.

Tohtoročné dielo Let England Shake je už teraz komerčne najúspešnejšou nahrávkou v tvorbe ženy, ktorá do dokonalosti doviedla symbiózu zdanlivo nezlučiteľných vecí - je to v starom duchu ale v modernom "sounde" prevedený melodický experiment. PJ Harvey zhrnula svoju desaťročnú tvorbu bez toho, aby musela vydať výberovku. Nemusela sa vrátiť ani k tvrdej gitare, ani k jemnému klavíru, nemusela ísť do expresív a takisto nepotrebovala k úspechu chytľavé popevky. Ponúkla to svoje a opäť čosi nové a nikým pred ňou neprebádané.

Vstupenky na koncert v Prahe sa predávajú v sieti Ticketpro.cz za 1190 Kč, na Slovensku sa dajú v cene 52 eur zohnať exkluzívne v predajni Dr. Horák.


PJ Harvey - The Words That Maketh Murder (live - Later... with Jools Holland, 2011)


PJ Harvey - Glorious Land (live - Later... with Jools Holland, 2011)

--
Zdroj: TASR, pm
Foto: Pjharvey.net