Štvrtý ročník bratislavského Uprising Reggae Festivalu cez víkend výrazne poznačilo počasie, ktoré v sobotu donútilo organizátorov podujatia už poobede prerušiť program. Nebezpečný nárazový vietor trval až do neskorého večera a nepriazeň počasia vyvrcholila letnou búrkou. Až po jej skončení o jedenástej večer mohli organizátori začať pripravovať festivalový areál na avizované opätovné spustenie programu. Od polnoci do rána napokon vystúpili všetci zahraniční headlineri, ich vystúpenia si však užila len menšia časť návštevníkov (približne tretina), ktorí búrku prečkali na Zlatých pieskoch alebo sa tam v noci vrátili.

Organizátori priebeh krízovej situácie ozrejmili v oficiálnom vyhlásení na www.uprising.sk.

Počas leta a najmä extrémnych horúčav, ktoré tento týždeň boli na Slovensku, hrozia náhle zmeny počasia a preto sme celý týždeň pozorne monitorovali počasie a predpovede na najbližšie dni. Vďaka nepretržitému kontaktu so SHMÚ sme v sobotu poobede zistili, že sa blíži víchrica, pri ktorej nárazový vietor dosiahne až 120 km/h. Keďže bezpečnosť návštevníkov festivalu je pre nás prvoradá, okamžite sme začali zabezpečovať areál a evakuovať návštevníkov v predstihu, aby sme predišli panike.

Bolo nutné vypnúť zvukové a obrazové réžie, spustiť obrazovky a reproduktory z hlavného pódia, odpratať aparatúru a uschovať nástroje, zvesiť bočné plachty, upevniť konštrukcie pódií a stánkov, aby nedošlo k odtrhnutiu. Ak by sme nechali areál v pôvodnom stave, hrozilo by zvýšené riziko spadnutia, odtrhnutia či zvalenia pódia, jeho konštrukcie či inej časti techniky, čím by sme ohrozili vaše životy a zdravie, čomu sme za každú cenu chceli vyvarovať.

Letné počasie je nevyspytateľné a veľmi premenlivé a z toho dôvodu nebolo možné vopred určiť presný čas znovuotvorenia festivalu. Vývoj situácie a informácie zo SHMÚ sa neustále menili a riziko silného vetra a búrky stále hrozilo. Z tohto dôvodu sme museli prehodnocovať situáciu a z pôvodného plánu otvoriť festival o 18:00 a neskôr o 20:00, sa definitívne stalo o polnoci, kedy vietor, ktorý je najväčším rizikom bezpečnosti festivalov, zoslabol. Ešte pred otvorením areálu pre návštevníkov bolo potrebné nainštalovať späť všetku techniku potrebnú k produkcii a hlavný stage, ktorý bol zaliaty vodou, vysušiť, aby neprišlo k elektrickému skratu a ohrozeniu života účinkujúcich a technikov.

Je nemožné zápasiť so silným vetrom a dažďom a naše rozhodnutie zastaviť produkciu a evakuovať ľudí z areálu bolo to najsprávnejšie, čo sme v tej chvíli mohli urobiť. Boli ohrozené životy vás a vašich známych. Bezpečnosť našich návštevníkov je pre nás prvoradá. Chápeme, že niektorí z vás sa môžu cítiť ukrátení, naše rozhodnutie určite neľutujeme a sme radi, že sa nikomu nič vážne nestalo. Program sme obnovili hneď ako sa vietor utíšil a vystúpili všetci headlineri. Všetko, čo sme včera urobili sme podriadili vašej bezpečnosti a spokojnosti a preto nás mrzia reakcie niektorých z vás, že to všetko bolo len kvôli peniazom. Riziko organizovania festivalu je vždy na organizátoroch a všetci interpreti, aj tí, ktorí nakoniec kvôli nedostatku času nemohli vystúpiť, dostali honoráre zaplatené, a to aj napriek tomu, že počas soboty nebolo možné vyberať vstupné.


Reportáž a foto: Uprising 2011 povstal po osemhodinovom prerušení

--
Zdroj: Uprising.sk
Foto: Marianna Mihálkinová