Jedným z jesenných hudobných sviatkov na Slovensku bude nepochybne koncert britskej skupiny Sade. Vlani vydala prvý album po takmer desiatich rokoch Soldier of Love, s ktorým získala platinu za predaj na najväčšom trhu v USA. Aktuálne turné je jedinečnou príležitosťou vidieť naživo speváčku Sade Adu, ktorá sa v posledných rokoch na pódiách objavovala len zriedka. Posledné turné totiž absolvovala ešte v roku 2001, kedy svoje piesne odspievala pre viac ako milión divákov v Severnej Amerike. V Európe však na ňu fanúšikovia čakajú ešte dlhšie.

Kapela sa v snahe vyhovieť obrovskej základni fanúšikov rozhodla tento rok vyraziť na veľké svetové turné. Koncert, ktorý ponúkne nezameniteľný quiet storm vokál s klasickým intímnym jazzovým aj soft-rockovým zvukom, si po prvýkrát vychutnajú aj fanúšikovia na Slovensku.

Speváčka a skladateľka Helen Folasade Adu, ktorá sa narodila v Nigérii, no od svojich štyroch rokov žije v Anglicku a dnes je právom považovaná za britskú kráľovnú soulu, predstaví v Bratislave prierez celou svojou tvorbou. V máji totiž vyšla dvojdisková kompilácia The Ultimate Collection (2011), na ktorej sú všetky veľké hity Sade ako Smooth Operator, No Ordinary Love či The Sweetest Taboo, ale aj piesne z poslednej, kritikmi veľmi pozitívne hodnotenej nahrávky Soldier of Love (2010), či úplné novinky Love Is Found a I Would Have Never Guessed.

Hviezda svetového formátu tak prichádza na Slovensko v ideálnom čase a podľa všetkého je na vrchole svojej koncertnej formy. "Nikdy nie je možné slovami presne popísať skutočnosť umeleckého vystúpenia, čo však nie je na škodu. Rada si myslím, že toto turné bude naším najlepším. Mierime vysoko," povedala Sade Adu pred začiatkom svetového turné. "Je to veľká produkcia. Bude to dosť teatrálne a dúfam, že to vizuálne podporí samotné piesne, bude ich to dobre reprezentovať a bude to pre divákov zážitok. Dúfame, že keď ľudia odídu, niečo silné v nich ostane," dodala speváčka.

Kapela v rámci turné v prvej polovici roka zavítala do väčšiny západoeurópskych metropol, najvýchodnejšie sa zatiaľ predstavili 14. mája v Prahe, kde Sade podľa ohlasov českých médií i fanúšikov ponúkli nezabudnuteľný koncert. Od júla do polovice septembra prebieha severoamerická časť turné, no začiatkom novembra sa skupina vráti do Európy. Po niekoľkých koncertoch v Estónsku, Fínsku, Rusku či Poľsku sa slovenskí fanúšikovia dočkajú 13. novembra. Miestom konania koncertu bude 13. novembra nový Zimný štadión Ondreja Nepelu.

Informácie o predpredaji vstupeniek nájdete 2. septembra na oficiálnej stránke agentúry XL Promotion - www.xl.sk.


Sade - Sade Live - World Tour 2011 (trailer)


Sade - Love Is Found


Sade - Soldier of Love


Sade - Babyfather


Sade - Smooth Operator

Redakciu Hudba.sk informovala Zuzana Habodászová z usporiadateľskej agentúry XL Promotion. Hlavným partnerom koncertu je ČSOB Finančná skupina.

--
Foto: Sade.com