Spevák Richard Müller včera symbolicky uviedol do života kompletnú zbierku svojich doteraz vydaných nosičov. Svoje najmladšie hudobné dieťa s názvom Všetko si pritom pokrstil sám niekoľkými priehrštiami pravých diamantov. Spolu s krstom 6. septembra zároveň oslávil veľké životné jubileum - 50. narodeniny.

Voľba krstného otca CD boxu Všetko bola podľa moderátorky večera, speváčky Tiny, úplne samozrejmá. "Tejto úlohy by sa mal zhostiť niekto významný, kto sa približuje jeho kvalitám a má charizmu. V česko-slovenskom biznise je však iba jeden človek, ktorý sa Richardovi Müllerovi môže rovnať - sám Richard Müller," uviedla. Čerstvý päťdesiatnik si počas príhovoru zaspomínal na kapelu Banket, na začiatky svojej sólovej dráhy a neopomenul ani dnes už legendárnu skladbu Model, s ktorou zvíťazil na festivale vojenskej politickej piesne Zlatý palcát.

Müllerovi, ktorý na oslavu pricestoval vrtuľníkom, k vydaniu 25-dielnej sady nosičov a zároveň k okrúhlym narodeninám prišlo zablahoželať množstvo osobností slovenského kultúrneho a spoločenského života, medzi ktorými nechýbali napríklad Štefan Skrúcaný, Michal Hudák, Lucia Hablovičová, Marianna Ďurianová, Miro Jaroš či Celeste Buckingham.


Fotografie z krstu CD boxu Všetko a oslavy narodenín Richarda Müllera, 6. 9. 2011, Bratislava (© SITA/Diana Černáková)

Ku gratuláciám sa pridala i spevákova dcéra Ema Müllerová. Ako však v rozhovore pre agentúru SITA uviedla, teší sa najmä na ich súkromnú rodinnú oslavu. "Do Bratislavy som prišla len hodinu pred začatím tejto akcie, takže som otca v deň jeho narodenín ešte ani nevidela. Teším sa tak na náš spoločný rodinný obed, kde budeme iba my," prezradila. Z otcovej tvorby si podľa vlastných slov nevie vybrať obľúbený album či pieseň, priznáva však, že počas svojho pobytu v Kanade počúvala najmä platne kapely Banket. "Páči sa mi ako z neho v tých dobách sršala mladosť a čerstvosť. Svojím spôsobom bol strašný punker," uzavrela.

B I O G R A F I A

Richard Müller sa narodil 6. septembra 1961 v Hlohovci. Vyštudoval filmovú a televíznu dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, ktorú ukončil v roku 1985. Začínal ako hudobný novinár, už popri štúdiu písal pre denníky a mesačníky Populár či Gramorevue. Svoju prvú nahrávku s názvom Rádio naspieval ešte so skupinou Burčiak Pavla Daněka, pričom skladba zaznamenala veľký úspech v televíznej hitparáde 5xP. Aj to bolo podnetom k tomu, aby v roku 1984 založil skupinu Banket, v ktorej účinkovali Dušan Hájek, Martin Karvaš, Pavol Beka a Slavo Juřík.


Burčiak s Richardom Müllerom - Rádio

Prvé verejné vystúpenie absolvoval v júni 1984 na Bratislavskej lýre s piesňou Nepoznaný. V roku 1986 vydali prvý album Bioelektrovízia, z ktorého sú pesničky Tlaková níž, Salieri, Slon v porceláne a hlavne hit Po schodoch, v roku 1988 album Druhá doba so skladbami Plesový marš či Slovenské tango a v roku 1992 tretí s názvom Vpred! s pesničkami Aj ty! a Požičovňa tvárí. V roku 1992 mu vyšiel aj prvý sólový album Neuč vtáka lietať. Celkovo má na konte desať sólových štúdiových albumov.

Zložil tiež scénickú hudbu k viacerým filmom a divadelným inscenáciám. Album Nočná optika sa stal najpredávanejším v roku 1998 a Richard získal Zlatú platňu. Úspešná bola aj televízna zábavná relácia Müllerád, ktorú moderoval a napísal aj scenár. V septembri 2006 vyšla dvojkompilácia hitov Čo bolo, bolo / Best Of, ktorá obsahuje hity od ranej tvorby so skupinou Banket až po album 44 (2005). V októbri 2008 sa podieľal na albume Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Lasica a Müller spievajú Filipa. Jeho najnovší album s názvom vyšiel v máji 2010. Produkoval album detských pesničiek Zvieratká v paneláku, ktorý vyšiel v máji 2011.


Richard Müller - Už

--
Zdroj: SITA, biografia - TASR
Foto: SITA/Diana Černáková