Nitrianska skupina Desmod tento týždeň uviedla na trh nový, v poradí ôsmy štúdiový album, ktorý dostal názov Iný rozmer. Pilotným singlom z albumu je skladba Zvukoprázdno. Kapela zároveň vyrazila na turné po siedmich slovenských mestách. Už vo štvrtok predstavila novinku v domovskej Nitre a v piatok v Martine. Ďalšími mestami budú Banská Bystrica (17.9.), Košice (18.9.), Bratislava (22.9.), Poprad (23.9.) a Trenčín (24.9.).

K názvu albumu sa kapela inšpirovala od fanúšikov. "Na Iný rozmer sme sa nechali inšpirovať fanúšičkou na facebooku. Tá dala pôvodný tip štvrtý rozmer, ale načo byť až tak konkrétny," uviedol pre TASR gitarista Rišo Synčák. Nový album Desmodu po prvýkrát obsahuje aj tri anglické texty. Ich autorom je Kamil Konkoľ, ktorý sa s Kulym a s managerom kapely Mišom Kožuchom pozná ešte z čias ich spoločného účinkovania v nitrianskom rádiu.

Spevák Mário "Kuly" Kollár sa pred vydaním albumu nechal počuť, že sa často a rád necháva pri tvorbe inšpirovať špecifickými životnými situáciami a v piesňach otvára netradičné témy. Výnimkou nie je ani pilotný singel z nového albumu – skladba Zvukoprázdno. Líder kapely v nej opisuje svet nepočujúcich ľudí tak, ako ho sám vidí.

"Mnohí z nás si nevedia ani len predstaviť, čím nepočujúci vo svojom živote prechádzajú a s akými problémami sa denne potýkajú. My, ktorí počujeme, si väčšinou neuvedomujeme, že ich svet je celkom iný. Keď sa mi dostali do rúk niekedy až neuveriteľné životné príbehy nepočujúcich, tak mi jednoducho nedalo povedať to aj ostatným, ktorí máme to obrovské šťastie a nežijeme vo 'zvukoprázdne'," uviedol pre médiá na margo nového singla Kuly.

Podpora nepočujúcich neostala zo strany Kulyho len pri samotnej piesni. Aby sa viac vžil a na vlastnej koži pocítil, že nie je vôbec jednoduché vyjadriť svoje pocity bez slov, dal sa na učenie posunkového jazyka. "Jeho nasadenie, s akým sa vrhol do učenia jednotlivých posunkov, bolo obdivuhodné. Chcel vedieť nielen to, čo ktorý posunok znamená, ale snažil sa pochopiť, ako nepočujúci hudbu vôbec vnímajú a čo je pre nich najdôležitejšie. Bol naozaj veľmi dobrý žiak," dodala pre médiá tlmočníčka posunkového jazyka Ľubica Šarinová.


DESmod - Zvukoprázdno

Zdroj: TASR
Foto: Desmod.sk