Fanúšikovia slávnej americkej skupiny Nirvana si v týchto dňoch pripomínajú 20. výročie vydania ich legendárneho albumu Nevermind (1991). Nahrávka produkovaná Butchom Vigom, ktorý sa neskôr stal bubeníkom Garbage, vyšla oficiálne 24. septembra 1991 prostredníctvom labelu DGC Records. Aj keď s ňou členovia grungeového zoskupenia Kurt Cobain (gitara, spev), Dave Grohl (bicie nástroje) a Krist Novoselic (basgitara) ani vydavateľstvo nemali príliš veľké ciele, album kritici hodnotili prevažne veľmi pozitívne a úspechy s ním slávili aj u priaznivcov.

Nevermind sa už krátko po vydaní stal doslova kultovou záležitosťou a dnes je neoddeliteľnou súčasťou hudobnej histórie. Nirvana začala album nahrávať po tom, čo opustila rady nezávislého labelu Sub Pop a z množstva ponúk si vybrala spomínaného producenta Butcha Viga.

Nahrávali ho v losangeleských Sound City Studios v máji a júni 1991. Kým niektoré skladby mali vo svojom repertoári už dlhšie, napríklad In Bloom či Breed, iné, ako On a Plain alebo Stay Away, dokončovali až v štúdiu. O finálny mix, s ktorým skupina nebola príliš spokojná, sa postaral Andy Wallace. DGC Records malo v pláne predať z albumu štvrť milióna kópií, čo sa im predtým podarilo s nahrávkou Goo (1990) od Sonic Youth. O tom, že za z neho predá viac ako 30 miliónov kópií sa im ani nesnívalo.


Nirvana - Smells Like Teen Spirit

Jednou z príčin veľkého úspechu bol prvý singel Smells Like Teen Spirit, ktorý od septembra začal rotovať v rádiách a po zverejnení videoklipu aj v televíziách. Do konca roka sa stal medzinárodným hitom a Nirvane pribúdali fanúšikovia, ktorí o jej tvorbe predtým ani nechyrovali. Magazín Rolling Stone dokonca zaradil pieseň Smells Like Teen Spirit na druhú priečku v rebríčku najlepších singlov roka 1991. Nirvana počas jesene vypredávala v Európe jeden koncert za druhým. Z nahrávky Nevermind predali do konca roka 400-tisíc kópií.

V januári 1992 Nevermind na čele amerického albumového rebríčka Billboard 200 vystriedal štúdiovku Dangerous (1991) popového kráľa Michaela Jacksona. "Nirvana je jednou z tých mála skupín, ktoré majú všetko - úspech u kritikov, hudobníkov, odozvu v rádiách a fanúšikovskú základňu," napísal v tom čase magazín Billboard. V marci skupina vydala ďalší singel Come As You Are, po ktorom v lete nasledoval Lithium.


Nirvana - Lithium

Skupinu však úspechy dosť vyčerpávali, čo vyústilo aj do hádok medzi členmi kapely. V jednom z ich najväčších sporov išlo o to, že Cobain si nárokoval väčšinový podiel zo ziskov, pretože bol takmer jediným skladateľom skupiny. Nirvana si však interné problémy dokázala vyriešiť a v lete naďalej promovala svoju nahrávku. Jeden z najpamätnejších koncertov vo svojej histórii odohrala skupina v auguste 1992 na anglickom festivale Reading, z ktorého existuje aj záznam (vyše 100-minútové video je na konci článku).

Zásluhou albumu Nevermind a skladieb z neho dostala Nirvana dve MTV Video Music Awards, BRIT Award a dvakrát ju nominovali na Grammy. Táto nahrávka je podľa Rolling Stone 17. najlepšou v hudobnej histórii. Podľa Pitchfork Media je album 6. najlepším vydaným v 90. rokoch. Americká Kongresová knižnica dielo zaradila do Národného registra nahrávok, pričom ho označilo ako "kultúrne, historicky a esteticky dôležitú" hudobnú nahrávku 20. storočia. Nirvana po albume Nevermind vydala už len jednu štúdiovku s názvom In Utero (1993). V apríli 1994 spáchal Kurt Cobain samovraždu a skupina následne ukončila pôsobenie na scéne.

Pri príležitosti 20. výročia vydania albumu Nevermind vyjde v pondelok 26. septembra nové edícia nahrávky, ktorá bude obsahovať dve CD. Na tom prvom bude dvanásť originálnych skladieb, päť bonusových piesní a ďalších päť živých verzií vybraných skladieb. Druhé CD ponúkne 18 skladieb v neštandardných verziách. O mesiac neskôr sa na trh dostane aj tzv. Super Deluxe edícia albumu, ktorá bude pozostávať zo štyroch CD a jedného DVD. Na DVD bude ich koncert z The Paramount Theatre a videoklipy ku všetkým štyrom singlom z Nevermind.


Nirvana Live at the Reading Festival, 1992

--
Zdroj: SITA
Foto: Nirvana.com