Aerodrome festival, ktorý sa uskutoční 17. júna a 8. júla na pražskom Výstavišti Incheba arena, oznámil ďalšie mená účinkujúcich na júlovom koncerte. Okrem americkej formácie Metallica sa na ňom predstavia aj kapely Alice In Chains, Children Of Bodom a Kvelertak.

Americká formácia Metallica sa na festivale predstaví so svojou unikátnou šou Metallica By Request. V rámci nej dáva fanúšikom možnosť ovplyvniť setlist koncertu. Stačí, ak si návštevník zakúpi vstupenku cez internet a vyberie zo zoznamu, v ktorom je viac ako 140 skladieb. Sedemnásť piesní, ktoré dostanú najviac hlasov, napokon kapela odohrá a okrem nich pridá ešte jednu novú skladbu navrch.

"Už sa nevieme dočkať, keď počas budúceho roka na niekoľko týždňov opustíme štúdio a vyrazíme načerpať energiu medzi našich fanúšikov na koncerty," uviedol Lars Ulrich. "Myslím si, že bude zábavné, keď program zostavia naši fanúšikovia. Okrem toho sa mne, ako človeku dávajúcemu naše setlisty neustále dohromady, uľaví," dodal bubeník Metallicy.

TIP: Metallica vydáva záznam z Antarktídy v podobe albumu Freeze 'Em All

Okrem Metallicy na júlovom Aerodrome festivale vystúpi aj formácia Alice In Chains, ktorá dosiaľ vydala päť štúdiových albumov. Dohromady predala viac ako 25 miliónov nosičov, získala osem nominácií na Grammy a dve prvenstvá v rebríčku Billboard Top 200. Aj napriek faktu, že sa skupina nikdy oficiálne nerozpadla, bola od roku 1996 isté obdobie neaktívnou. Dôvodom bola drogová závislosť frontmana Layne Staleyho, ktorá v roku 2002 vyústila v jeho predávkovanie.

V roku 2006 sa do čela kapely postavil William DuVall, s ktorým o tri roky na to rockeri vydali svoj štvrtý štúdiový album Black Gives Way To Blue. Ich aktuálna novinka The Devil Put Dinosaurs Here debutovala v rebríčku Billboard Top 200 na druhej priečke a iba potvrdila úspešný návrat tejto formácie na hudobnú scénu.


Children Of Bodom pochádzajú z fínskeho mesta Espoo. Pätica sa dala dohromady v roku 1993 a do dnešného dňa má na konte osem nahrávok, vďaka ktorým sa stala jednou z najúspešnejších fínskych kapiel súčasnosti. Ako jednej z mála severských skupín sa jej taktiež podarilo preniknúť do rebríčku Billboard a etablovať sa na amerických koncertných pódiách, kde vystupovala s menami ako Megadeath, Judas Priest či Slayer.


Aerodrome 8. júla privíta aj skupinu Kvelertak, ktorá na nórsku metalovú scénu vstúpila v roku 2007 demo nahrávkou Westcoast Holocaust. O tri roky na to uviedli na trh svoj oficiálny debut, za ktorý získali zlatú platňu a dve ceny Spellemann (nórska obdoba Grammy) v kategóriách Objav roku a Najlepšia rocková skupina. Aktuálne si ich pod svoju taktovku vzali spoločnosti Sony Scandinavia a Roadrunner Records, vďaka ktorým vydali svoj ostatný album Meir.


Prvý tohtoročný Aerodrome, ktorý sa na tom istom mieste uskutoční 17. júna, ponúkne nemenej zaujímavý lineup v zložení Avenged Sevenfold, Rob Zombie a Megadeth. Viac na www.aerodrome-festival.cz.

Zdroj: PR (Kateřina Dědková), SITA, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/aliceinchains - Johnny Buzzerio

Súvisiaci interpreti: Alice In Chains, Children Of Bodom