Anglická skupina Radiohead ohlásila svoje prvé vystúpenia od roku 2012. Kapela sa predstaví ako headliner na hudobnom festivale Primavera Sound v Barcelone. Okrem toho hudobníci zahrajú počas leta na švajčiarskom festivale OpenAir St. Gallen a tiež na Nos Alive v Lisabone.

Ohlásenie koncertov je možné brať aj ako definitívne potvrdenie toho, o čom sa hovorí už dlhšie - že sa fanúšikovia tento rok dočkajú nového albumu. Radiohead na ňom začali pracovať už na jeseň 2014. Do štúdia sa opäť vrátili vlani v marci, no ešte predtým bubeník Philip Selway povedal, že je to na dobrej ceste. "Boli sme nadšení z toho, čo sme zatiaľ urobili. V žiadnom prípade to nie je hotové, takže máme pred sebou ešte dlhú cestu. No bol to veľmi produktívny čas," uviedol Selway o práci z konca roku 2014. Nechcel však hovoriť o možnom dátume vydania. "Nechcem začať s predpoveďami, pretože to môže skončiť tak, že si budete šesť mesiacov hovoriť 'Kiež by som to nikdy nepovedal."

Gitarista Johnny Greenwood zase v lete 2015 prezradil, že kapela zaradí na svoj pripravovaný deviaty štúdiový album aj novú verziu skladby Lift z roku 1996, ktorá nikdy oficiálne nevyšla. "Ľudia nevedia, že na každom albume máme veľmi starú pieseň, ako napríklad skladbu Nude na nahrávke In Rainbows (2007), pre ktorú sme až dovtedy nemohli nájsť správny aranžmán. A s piesňou Lift je to presne tak isto," uviedol hudobník, podľa ktorého im práca na novinke trvá dlhšie, keďže od albumu The King of Limbs (2011) sa členovia venovali svojim vlastným projektom. "Veľmi dlho sme spolu nič nerobili, takže reštart zaberá veľa času. Pracujeme v periódach."

Noviniek sa fanúšikovia dočkali - pre Radiohead už tradične bez varovania - v decembri, kedy najskôr frontman Thom Yorke predstavil dve neznáme skladby na koncerte v Paríži. Na Štedrý deň potom kapela ponúkla fanúšikom darček v podobe skladby Spectre, ktorú hudobníci napísali pre rovnomenný film o Jamesovi Bondovi, napokon si však tvorcovia snímky vybrali pieseň Sama Smitha. "Nevyšlo to, ale skladba sa stala niečím z našej dielne, čo veľmi milujeme. Keďže sa rok končí, mysleli sme si, že by ste si ju radi vypočuli," napísala kapela na svoje sociálne siete a zároveň zverejnila odkaz na pieseň na Soundcloude. Či sa Spectre alebo jedna z dvojice skladieb z Yorkeovho koncertu objaví aj na pripravovanom albume, zatiaľ nie je známe. Isté však je, že zatiaľ festivalové dátumy nie sú poslednými zverejnenými vystúpeniami. Mohlo by to tento rok vyjsť Pohode, čo poviete?



Text: Hudba.sk, pm (zdroj: SITA - Pitchfork.com; archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/radiohead

Súvisiaci interpreti: Radiohead