Anglická skupina Blur dnes odohrá koncert, ktorý sa zapíše do histórie Brit Awards. Kapela, ktorá si prevezme ocenenie za výnimočný prínos hudbe, odohrá 11-minútové vystúpenie na konci galavečera, ktorý sa bude konať v londýnskej O2 Arene. Skupina sa tento rok predstaví aj na záverečnom koncerte letných olympijských hier v Londýne.

Vystúpenie skupiny Blur na Brit Awards potvrdil pre denník The Sun moderátor podujatia James Corden. "Blur bude vystupovať 11 minút na konci šou - dlhšie ako ktokoľvek, kto pred nimi dostal ocenenie za výnimočný prínos hudbe," prezradil Corden. Cenu za celoživotné zásluhy v minulosti získali napríklad Oasis, Paul McCartney, The Who, U2 alebo Queen.

Ďalší výnimočný koncert odohrá jedna z najúspešnejších britpopových skupín na záver tohtoročných olympijských hier. Tie sa budú konať 27. júla až 12. augusta v Londýne. Formácia združená okolo hudobníka Damona Albarna sa 12. augusta ukáže na špeciálnom koncerte v Hyde Parku. Okrem nej sa tam predvedú aj skupiny The Specials a New Order.

Skupina Blur vznikla v roku 1988, po vydaní šiesteho albumu 13 (1999) však ohlásila prerušenie činnosti a odvtedy sa jej členovia venovali predovšetkým iným projektom. Najznámejším z nich je formácia Gorillaz, ktorú založil líder Damon Albarn. Blur pauzu niekoľkokrát prerušili, pričom v roku 2003 vydali svoj zatiaľ posledný album s názvom Think Tank. V júli 2009 odohrali dva koncerty v londýnskom Hyde Parku, z ktorých záznam vydali v roku 2010 na DVD spolu s dokumentom No Distance Left To Run. V roku 2010 zase v limitovanom počte uviedli na trh singel Fool's Day, ktorý vyšiel v náklade tisíc kusov počas Record Store Day.

Blur - Coffee and TV (live - Hyde Park, 2009) 

Ceny Britského fonografického priemyslu, známe ako Brit Awards, rozdajú už dnes večer v londýnskej O2 Arene. Na podujatí naživo vystúpia Katy Perry, Olly Murs, Bruno Mars, Ed Sheeran, Adele, Noel Gallagher, Coldplay, Rihanna, Blur a Florence and the Machine. Najväčšie šance uspieť má v 32. ročníku Brit Awards 20-ročný popový spevák Ed Sheeran. Rodák z Halifaxu je nominovaný v štyroch kategóriách - Britský spevák, Britský album (za štúdiovku +), Britský singel (za skladbu The A Team) a Britský nováčik, kde sú jeho súpermi Anna Calvi, Jessie J, The Vaccines a Emeli Sandé. Posledná menovaná škótska speváčka má už teraz istotu jednej ceny, keď zvíťazila v kategórii Critics' Choice.

Londýnčanka Adele, ktorá sa v roku 2011 stala globálnou hviezdou a nedávno ziskom šiestich zlatých gramofónikov triumfovala na Grammy, môže získať tri ceny, rovnako ako Jessie J. Adele je so štúdiovkou 21 nominovaná v kategórii Album roka, kde bude bojovať s Coldplay (Mylo Xyloto), spomínaným Edom Sheeranom, Florence and the Machine (Ceremonials) a PJ Harvey (Let England Shake). V ďalšej prestížnej kategórii Singel roka je Adele nominovaná s baladou Someone Like You. Okrem nej a Eda Sheerana môžu Brit Award získať napríklad aj Example (Changed The Way You Kissed Me), Jessie J a B.o.B (Price Tag), Pixie Lott (All About Tonight) alebo The Wanted (Glad You Came). Ďalšími nominovanými v "britských" kategóriách sú: James Blake, James Morrison, Noel Gallagher’s High Flying Birds, Professor Green, Kate Bush, Laura Marling, Arctic Monkeys, Chase & Status, Elbow a Kasabian.

Cenu pre najlepšiu medzinárodnú sólovú interpretku môže získať Beyoncé, Björk, Feist, Lady Gaga alebo Rihanna. V mužskej kategórii sú nominovaní Aloe Blacc, Bon Iver, Bruno Mars, David Guetta či Ryan Adams. Aloe Blacc a Bon Iver si vyslúžili nominácie aj v kategórii Medzinárodný nováčik, kde ich dopĺňajú Foster The People, Lana Del Rey a Nicki Minaj. Ocenenie pre najlepšie medzinárodné duo alebo skupinu si z Londýna môžu odniesť Fleet Foxes, Foo Fighters, Jay-Z a Kanye West, Lady Antebellum či Maroon 5.

Prehľad nominácií na Brit Awards za rok 2011

Britský spevák:
Ed Sheeran
James Blake
James Morrison
Noel Gallagher
Professor Green

Britská speváčka:
Adele
Florence and the Machine
Jessie J
Kate Bush
Laura Marling

Britská skupina:
Arctic Monkeys
Chase & Status
Coldplay
Elbow
Kasabian

Britský album:
Adele - 21
Coldplay - Mylo Xyloto
Ed Sheeran - +
Florence and the Machine - Ceremonials
PJ Harvey - Let England Shake

Britský singel:
Adele - Someone Like You
Ed Sheeran - The A Team
Example - Changed The Way You Kissed Me
Jessie J feat. Bob - Price Tag
JLS feat. Dev - She Makes Me Wanna
Military Wives/Gareth Malone - Wherever You Ar
Olly Murs feat. Rizzle Kicks - Heart Skips A Beat
One Direction - What Makes You Beautiful
Pixie Lott - All About Tonight
The Wanted - Glad You Came

Britský nováčik:
Anna Calvi
Ed Sheeran
Emeli Sandé
Jessie J
The Vaccines

Medzinárodný sólový interpret:
Aloe Blacc
Bon Iver
Bruno Mars
David Guetta
Ryan Adams

Medzinárodná sólová interpretka:
Beyoncé
Björk
Feist
Lady Gaga
Rihanna

Medzinárodný nováčik:
Aloe Blacc
Bon Iver
Foster The People
Lana Del Rey
Nicki Minaj

Medzinárodná skupina/duo:
Fleet Foxes
Foo Fighters
Jay-Z & Kanye West
Lady Antebellum
Maroon 5

Britský producent:
Paul Epworth
Flood
Ethan Johes

Cena kritikov: Emeli Sandé
Cena za celoživotné dielo: Blur

Informácie pochádzajú z webovej stránky Nme.com, Brits.co.uk a archívu agentúry SITA.

Zdroj: SITA
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: Blur