Minulý týždeň priniesol prvú smutnú správu tohto roka, keď vo veku 46 rokov zomrel newyorský rapper Tim Dog, autor hitu Fuck Compton. Ani táto tragická udalosť však nijak nespomalila dianie na hip-hopovej scéne, keďže sme sa konečne dočkali EP Maličkosť od Dema z Pra3x, J. Cole predstavil prvý singel z pripravovaného albumu a Pusha T, Reks alebo Torae zverejnili nové videá.

Tim Dog, vlastným menom Timothy Blair, skonal 14. februára po tom, čo dostal silný záchvat spôsobený cukrovkou, ktorou dlhé roky trpel. Rodák z Bronxu sa preslávil predovšetkým spomínanou skladbou Fuck Compton z roku 1991, ktorá bola disstrackom namiereným voči predstaviteľom západného pobrežia vrátanie mien ako Eazy-E, MC Ren alebo Dr. Dre. Táto skladba, ktorá sa nachádzala na Tim Dogovom debute Penicillin On Wax, de facto odštartovala neslávne známu vojnu medzi oboma pobrežiami.

Tim Dog - Fuck Compton

Hudobné novinky

Demo z fiľakovskej skupiny Pra3x ešte na Vianoce predstavil skladbu V Obraze, ktorá bola prvou ochutnávkou z jeho sólového EP s názvom Maličkosť. To malo vyjsť pôvodne ešte v januári, no nakoniec dorazilo až tento týždeň v stredu. My si z tejto čerstvej záležitosti dnes dáme vec Mŕtvy Bod v produkcii Oldboya.

Demo - Mŕtvy Bod

Minule sme písali o Pushovi T a jeho klipe k skladbe Millions s tým, že ďalší vizuál bude k veci Doesn’t Matter. Prešiel iba týždeň a už ho tu aj máme. Rovnako ako Millions aj táto skladba pochádza z mixtapeu Wrath Of Caine, ktorý predchádza Pushovej debutovej sólovke My Name Is My Name.

Pusha T feat. French Montana - Doesn’t Matter

Ghostface Killah, najproduktívnejší člen Wu-Tang Clanu, vydá v apríli už svoj desiaty sólový album. Pôjde o konceptuálnu nahrávku Twelve Reasons To Die, ktorú kompletne produkoval Adrian Younge. Výkonným producentom albumu pritom nie je nikto iný než RZA. O tom, ako bude táto štúdiovka znieť, si môžete spraviť predstavu zo skladby The Rise Of The Ghostface Killah.

Ghostface Killah - The Rise Of The Ghostface Killah

O Reksovom pripravovanom albume Revolution Cocktail bola reč už niekoľkokrát, pričom sme spomínali aj skladbu Judas. A práve tento track v produkcii Leeho Bannona sa ako prvý dočkal vizuálneho spracovania. Revolution Cocktail vychádza už 26. februára.

Reks - Judas

J. Cole minulý týždeň poskytol svojim priaznivcom zdarma EP Truly Yours, pričom pri tejto príležitosti avizoval aj skoré predstavenie prvého singla z jeho chystanej druhej štúdiovky Born Sinner. A keďže svoje slovo dodržal, tak si teraz môžete vypočuť skladbu Power Trip s hosťujúcim Miguelom.

J. Cole feat. Miguel - Power Trip

Murs a Fashawn vydali vlani kvalitný spoločný album This Generation obsahujúci aj skladbu 64’ Impala, ktorá je ódou na legendárny Chevrolet Impala. Teraz táto dvojica nakrútila k tejto veci aj video, v ktorom tento automobil prirodzene hrá hlavnú rolu.

Murs & Fashawn - 64’ Impala

Torae sa na Valentína rozhodol zverejniť video k veci Over You, ktorá pochádza z jeho viac než rok starej štúdiovky For The Record. Pomalú skladbu produkoval E. Jones a hosťuje v nej spevák Wes.

Torae feat. Wes - Over You

Prvého apríla, čiže v deň bláznov, sa dočkáme vôbec prvého česko-slovenského albumu, o ktorý sa postarali Boy Wonder a Idea a.k.a BoyBand. Táto dvojica už má na konte už aj prvé video, ktoré vzniklo k rovnomennej skladbe. Nech sa páči.

BoyBand - BoyBand

Na záver si ešte v krátkosti predstavíme projekt TZAES (Happy Birthday Mcs), za ktorým stojí producent Jimmy Pé. Ten sa rozhodol zremixovať sedmičku skladieb z minuloročnej kompilácie Dillalog. Tá vyšla prostredníctvom labelu ajlávmjuzik ako symbolický narodeninový darček zosnulému legendárnemu producentovi J Dillovi.


Týždenný prehľad noviniek na hip-hopovej scéne vychádza vždy vo štvrtok. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu v tomto žánri, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Miguel Mitchél
Foto: www.last.fm

Súvisiaci interpreti: J. Cole, Pusha T