Od marca až do konca roka 2019 si bude Slobodka v kluboch a na festivaloch pripomínať 30 rokov svojho fungovania. Bolo to tesne po Nežnej revolúcii, keď pri jednom stole v legendárnej bratislavskej pivárni Stará sladovňa (Mamut) sedeli gitarista Sveťo Korbeľ, basák Braňo Alex, bubeník Peter "Ozi" Hurtig a spevák Miloslav "Whisky" Láber.

Traja čerství "odídenci" zo Zóny A založili spolu s Whiskym skupinu, ktorá sa stala kultom. Skupinu, ktorá si prešla nebom i peklom, výslniami i pádmi, ale stále je tu a stále patrí medzi vlajkové lode rock'n'rollu na celom Slovensku aj v Českej republike.

"Kto z nás by vtedy pri tom stole v Mamute v roku 1989 mohol čo i len pomyslieť na to, že o tri dekády neskôr bude Slobodná Európa ešte fungovať a oslavovať 30. výročie! Pri všetkých životných peripetiách, ktorými sme prešli, a zlých situáciách, ktoré nás neobišli, hlavne v povestných 90-tych rokoch, je zázrak, že sme to dotiahli až sem, do roku 2019. A samozrejme veľkú zásluhu na tom má aj to, že to ešte ľudí zaujíma, že chodia na koncerty, bez nich by sme to tak dlho určite neťahali," hovorí Whisky k tomuto okrúhlemu jubileu.


Desať jarných zastávok

Členovia skupiny mali pri prípravách výročného turné presné predstavy. Rozdelili si ho na tri časti - jarnú, letnú a jesenno-zimnú. Celé turné odštartuje (29.3.) a aj skončí (24.12.) v domovskom stánku kapely - v bratislavskom Randali. V jarnom období je spolu naplánovaných desať koncertov, v lete sa skupina objaví na pár vybraných festivaloch a počas jesene a decembra odohrá ešte ďalších desať klubových koncertov. Okrem Bratislavy a Prahy, kde kapela vystúpi dvakrát, sú jarné a koncoročné zastávky rozličné.

Dvojicu z pôvodnej zakladajúcej zostavy kapely - speváka Whiskyho a gitaristu Sveťa Korbeľa, ktorí to spolu ťahajú nepretržite celých 30 rokov - v aktuálnej zostave dopĺňajú multiinštrumentalista Laco Lučenič, gitarista Vlado "Jerzi" Jurča a bubeník Tomáš "Tuleň" Vojtek.

Lučenič nastúpil do kapely na post basgitaristu síce len koncom leta minulého roka, avšak tento muzikantský fenomén tiež nie je v Slobodnej Európe žiadnym nováčikom. Podieľal na nahrávaní gitár na každom jej albume s výnimkou debutového Pakáreň, ako aj na Whiskyho sólovom albume a príležitostne vystupoval s kapelou ako koncertný hosť. Tuleň je so Slobodnou Európou spätý takmer polovicu jej existencie a Jerzi síce hrá v kapele len posledných päť rokov, no je to celoživotný súputník, ktorý je súčasťou partie okolo Slobodky už od jej začiatkov.

Slobodná Európa - 30 rokov Tour 2019 (jarná časť):

29. 3. (21:00) - Bratislava, Randal Club 
4. 4. (20:30) - Prešov, Stromoradie
5. 4. (21:00) - Brezno, Klub Bombura
6. 4. (21:00) - Trenčín, Piano Club

11. 4. (21:00) - Praha, Futurum Music Bar
12. 4. (21:00) - Písek, Divadlo Pod čarou
13. 4. (21:00) - Brno, Eleven Club

25. 4. (20:30) - Nitra, Frankie Rock Club
26. 4. (21:00) - Zvolen, Dom kultúry ŽSR
3. 5. (21:00) - Trnava, City Club

Vstupenky na všetky slovenské koncerty sú už k dispozícii v sieti Predpredaj.sk. Všetky koncerty budú bez predkapiel či hosťujúcich kapiel a na každom z nich bude k dispozícii aj kapelový merchandise. K dispozícii budú aj úplne nové veci s motívom 30 rokov Slobodnej Európy.


2020 bez koncertov

Po skončení celoročného výročného turné sa členovia skupiny rozhodli dať si celý ďalší rok pauzu. V rámci koncertných a prípadne aj tvorivých aktivít sa kapela plánuje vrátiť na scénu až v roku 2021.

"Posledné mesiace sme sa o tom všetci bavili, že by bolo asi fajn po tomto náročnom roku, ktorý nás čaká, dať si rok pauzu. Jednak uzavrieme 30-ročnú kapitolu Slobodnej Európy, za ďalšie sa každý môžeme naplno venovať aj svojim iným aktivitám, či zamestnaniam, rodinám, a pod. A čo je nemenej dôležité, s čistými a oddýchnutými hlavami a novou silou môžeme zas pokračovať od roku 2021, prípadne aj vymyslieť nejaký nový materiál na novú dosku, uvidíme," vysvetlil rozhodnutie kapely Whisky.

Ak teda chcete navštíviť koncert Slobodnej Európy, mali by to stihnúť ešte počas tohto roka, práve v rámci výročných koncertov kapely, pretože v roku 2020 sa žiadnych jej vystúpení nedočkáte. Viac info o kapele a jej koncertoch dozviete na oficiálnych stránkach www.slobodnaeuropa.sk a www.facebook.com/slobodnaeuropa.

Vstupenky na jarné turné:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér skupiny Roman Fecko. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Slobodná Európa